Underrättelseanalys från Göteborg visar hur Putin misslyckas i infokriget

Det ryska informationskriget har inte blivit så framgångsrikt som Putin tänkt sig.

Den slutsatsen går att dra efter att det amerikanska underrättelseföretaget Recorded Future öppnat upp all sin datainsamlade och AI-strukturerade information om läget i Ukraina.

Bland kunderna finns flera av västvärldens försvarsmakter. Tekniken utvecklas i Göteborg.

Rysslands anfall mot Ukraina startade flera månader före den militära invasionen blev ett faktum. Recorded Future har kartlagt informationskriget mot Ukraina. Strategier, metoder och resultat.

Rapporten visar hur Ryssland metodiskt arbetat med cyberangrepp och falsk propaganda i digitala kanaler. Men Putins föresatser att få med sig omvärlden på sin egen historiebeskrivning ser ut att ha misslyckats.

Hotorienterad digital tvilling

Enkelt förklarat skannar Recorded Future varje sekund av internet, undergroundnätet Darknet, kriminella forum, sociala medier och andra öppna digitala källor.

Det som skrivs i olika kanaler samlas in brett i ostrukturerad form, bearbetas i en automatiserad process och presenteras som en strukturerad underrättelseanalys.

Den ger en bild av vilka hotbilder som håller på att byggas upp i stora globala sammanhang – till exempel i ett krig.

– Vi bygger en hotorienterad digital tvilling av världen, säger Recorded Futures CTO Staffan Truvé, som är ansvarig för bolagets tekniska utveckling.

Bland kunderna finns stora företag, men också statliga myndigheter runt om i världen, polisorganisationer, försvarsmakter, och nationella cybersäkerhetsorganisationer som har till uppgift att bevaka hot mot det egna landet.

Stora cyberattacker avslöjas redan när de håller på att byggas upp.

All info om Ukraina publicerades

När Ryssland gick till angrepp mot Ukraina bestämde sig Recorded Future för att göra all sin underrättelseinformation om kriget offentlig. Rapporterna är samlade på https://www.recordedfuture.com/ukraine/

– Hoten finns i tre dimensioner. Vi bevakar alla tre. De fysiska och geopolitiska hoten, cyberhoten och påverkansoperationer. Vad man ser händer i Ukraina, men också vad man ser för effekter i andra delar av världen, säger Staffan Truvé.

Recorded Future redovisar nu hur invasionen förbereddes med cyberattacker riktade mot Ukraina i linje med Rysslands övergripande strategiska mål. Det genomfördes som en rad hackerattacker mot operativsystem, webbsajter som bytte utseende, attacker med skadlig kod och mejlbedrägerier.

Tre månader före invasionen noterades en tydlig uppgång i annonseringen riktat mot Ukraina på den krypterade delen av internet.

När invasionen startat fortsatte cyberattackerna enligt samma mönster.

Då rapporterades också liknande effekter i Litauen och Lettland. Samtidigt visade dataanalysen att den sannolikt statskontrollerade cyberspionagegrupp som går under namnet UBC1151 riktade in sig mot Ukrainas försvarsanställda med propaganda mot Nato.

Men då blev det också tydligt att de ryska cyber-aktiviteterna misslyckades med att skaffa sig informationsövertaget, enligt Recorded Futures analys.

Putin försökte sätta sin egen bild

Parallellt med den hackerbaserade verksamheten jobbade Ryssland hårt för att etablera sin egen propaganda och uppfattning om vem som bär ansvaret för kriget. Vem som är god och vem som är ond.

Det gick inte heller så bra.

Målet var att övertyga de egna invånarna, allmänheten i Ukraina och den internationella opinionen om att se positivt på Rysslands militära aktiviteter i grannlandet.

Budskapet var att Ukraina är den aggressiva parten, Ryssland är en defensiv och humanitär beskyddare och att Ukraina är Natos lydstat. Ukrainas militär påstods strida inbördes, Nato beskrevs som splittrat och media i väst anklagades tillsammans med försvarsindustrin för att provocera fram krig.

Ukrainas politiska ledning stämplades som nynazister och knarkare.

Den bilden har inte fått fäste. Omvärldens fördömande blev tvärtom mycket stark. Reaktionerna inne i Ryssland har också blivit stora. Och Ukrainas försvarsvilja är obruten.

Hårt motstånd från andra hackergrupper

När kriget sedan var i gång fortsatte beskrivningen av hur Ryssland nu skulle avväpna och ”avnazifiera” Ukraina samtidigt som västländerna beskrevs som de aggressiva krafterna.

I den här ryska verklighetsbeskrivningen ingår att lämna falska rapporter om resultaten av striderna och förlusterna på Ukrainas sida. I ryska medier återges rubriker om hur Ukraina nästan är klara med framställningen av ”a dirty nuclear bomb”.

I cyberkriget möter de ryska hackarna samtidigt hårt motstånd från andra hackergrupper, som släcker ner ryska sajter och planterar propagandamotbilder i ryska sociala medier.

Grundarna blev miljardärer

Recorded Future startades från Göteborg 2007 när de två chalmeristerna Christopher Ahlberg och Staffan Truvé såg möjligheterna att se in i framtiden med automatiserad analys av stora datamängder från öppna digitala källor.

– Vi jobbar med västvärldens länder och deras allierade. Vi skulle aldrig någonsin sälja något till Ryssland, Kina, Iran eller Nordkorea, säger Staffan Truvé.

Bolaget har växt till drygt 800 anställda med kontor i Boston, Washington, London, Dubai, Singapore och Tokyo. Kärnan i den tekniska utvecklingen sker på Västra Hamngatan i Göteborg, där ett hundratal medarbetare finns och nyrekrytering ständigt pågår.

2019 blev den amerikanska private equtityfonden Insight Partners huvudägare. Enligt tidigare publicerade uppgifter landade köpeskillingen på 780 miljoner dollar.

Grundarna finns kvar både i ägarkretsen och i företagsledningen.

Kompetensen finns i Göteborg

Att den tekniska utvecklingen är kvar i Göteborg ger Staffan Truvé två skäl till.

– Det ena är att jag bor här. Men vi har ett väldigt bra team här också, och även om det finns många andra som expanderar i Göteborg känner vi att vi fortfarande kan rekrytera väldigt bra medarbetare här.

– Vi är attraktiva på många sätt. Speciellt i de här hemska tiderna känner människor att det är extremt meningsfullt att hjälpa till här, och hjälpa både företag, organisationer och länder att stå emot de hot som finns.

Recorded Future har en licensbaserad affärsmodell. De erbjuder även integration av sin dataanalys direkt in i kundernas egna system.

Egen mediekanal med journalister

Bolaget har också ett fristående analysteam som under varumärket Insikt drar slutsatser och skriver rapporter som offentliggörs gratis, baserade på den tekniska analysen.

– Det är en del av marknadsföringen, i stället för annonsering, men det är också ett sätt att göra samhällsnytta, säger Staffan Truvé.

Sedan ett par år tillbaka har bolaget dessutom en egen mediekanal som producerar oberoende journalistik med stöd i den tekniska underrättelseanalysen. På webbplatsen therecord.media publiceras artiklar och analyser.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.