Tre nyheter från Göteborgs näringsliv som gick stora medier förbi

Det händer mycket i Göteborgs näringsliv på nivån under börsen och vid sidan om det som de stora medierna rapporterar om. Här är tre lokala näringslivsnyheter som andra redaktioner inte verkar bry sig om.

En handlar om att äta svamp för 240 miljoner kronor. En annan rör en annonserad företagsflytt med högt signalvärde och en tredje rör framtiden för hela Sveriges export och import.

Småbolag har svårt att berätta om sina nyheter på ett begripligt sätt. Och medierna är ofta inte så intresserade av ekonominyheter som inte har stor direkt påverkan på sysselsättningen, bensinpriset eller börsen.

Men bland småbolagen finns morgondagens storföretag. De är intressanta både som investeringsmöjligheter, som blivande stora arbetsgivare och som producenter av tjänster och produkter som kan komma att förändra våra liv.

Andra nyheter ger en inblick i ett nytt mönster som håller på att skapas – som sedan påverkar hela Göteborgsregionens utveckling.

Först tre reservationer

Därför kan det vara intressant att då och då ta en titt på flödet av pressmeddelande. Journalistiskt stöter man då på tre problem.

  • Många pressmeddelanden är så illa skrivna att det är svårt att hitta nyheten och förstå sig på vad företaget egentligen sysslar med.
  • Ur källkritisk synvinkel är pressmeddelanden generellt inte mycket att lita på. Bilden förändras ofta när man tar kontakt med avsändaren och ställer uppföljande frågor. Det har jag inte gjort nu.
  • Bolag som sänder ut pressmeddelanden har alltid en agenda. För mindre företag handlar det ofta om att skapa intresse hos riskkapitalaktörer.

Med dessa reservationer, här är tre intressanta göteborgsnyheter:

1.

Mölnlycke Health Care flyttar från Gamlestaden till Mölndal

Det låter kanske inte så märkvärdigt. Men att huvudkontoret och forskning för en medicinteknikkoncern med 8 000 anställda i mer än 100 länder blir kvar i Göteborgsregionen är förstås viktigt.

Den nya adressen är ännu mer intressant. Flytten går till det nya mycket stora företagsområde som växer fram vid Astra Zeneca, och som marknadsförs med det långa och krångliga namnet GoCo Health Innovation City.

Där byggs nu 16 000 kvadratmeter enbart för Mölnlycke, med plats för 800 medarbetare.

Mölnlycke är en prestigevärvning för GoCo, som är tänkt att bli ett av Nordens mest betydande life science-kluster. Det är en etablering som lär dra till sig andra forskningsintensiva företag, enligt klusterprincipen.

2.

Klartecken för logistikparken på Hisingen

Detta är en nyhet som ingen redaktör går igång på just nu. Men detta handlar om att det kommunala bolaget Göteborgs Hamn och privata fastighetsjätten Castellum bildar ett hälften-hälftenägt utvecklingsbolag och kan börja bygga logistikfastigheter på det 270 000 kvadratmeter stora området Halvorsäng.

Samägandet mellan det kommunala och det privata bolaget är intressant i sig.

Men detta är också en nyhet av stor strategisk betydelse, och en milstolpe i en flerårig politisk process som har riskerat köra i diket flera gånger.

Om fyra år ska det finnas sex hus med totalt 145 000 kvadratmeter lokaler. Det högsta huset blir 35 meter högt. Cirka 700 personer kommer att jobba här.

Infrastruktur på land blir viktig

De senaste åren har Göteborgs Hamn gjort stora investeringar för att säkra sin konkurrenskraft. Men lika viktigt som att de allt större containerfartygen kan angöra hamnen är att det finns infrastruktur på land för att ta hand om godset och distribuera det vidare.

Det avspeglas i bygget av den nya trafikleden Halvors länk och Hamnbanans dubbelspår förbi Eriksberg. Vid sidan av Västlänken är det två riktigt stora infrastrukturprojekt i Göteborg.

Samtidigt har e-handeln vuxit enormt snabbt under pandemiåren. Det har också redan satt stora fysiska avtryck på Hisingen i form av storskaliga lager och distributionsanläggningar.

Efterfrågan är långt ifrån mättad. Halvorsängs läge nära hamnen, järnvägen, trafiklederna och de stora fordonsindustrierna på Hisingen gör området till en viktig resurs för Göteborg.

Samtidigt förväntas intäkterna från logistikparken stå för viktiga delar av kassaflödet för Göteborgs Hamns andra miljardinvesteringar, bland annat för farledsfördjupningen.

Politisk storm 2019

2019 blåste det upp till politisk storm om detta, i samband med att Alliansen tillsammans med Demokraterna initierade en utredning av försäljning av hela projektet. Då var de omfattande förberedande markarbetena redan gjorda.

Anledningen var den principiella diskussionen om vad bolagen i den kommunala koncernen Stadshus AB egentligen ska syssla med. En investering på i storleksordningen 1,8 miljarder bedömdes även som ett för stort kommunalt risktagande – även om satsningen rymdes inom det då ganska nya ägardirektivet.

Risken för att hela logistiksatsningen skulle skrotas fick Göteborgs Hamns moderata styrelseordförande Cecilia Magnusson att rasa i en GP-artikel. Hela den nödvändiga farledsfördjupningen skulle riskeras, enligt henne:

”Det skulle skada landets ekonomi och näringsliv, samt våra exportmöjligheter. Vi förlorar helt enkelt möjligheten att ta emot oceangående fartyg. I dag kan inte de mindre fartygen komma in fullastade i vår hamn. Problemet är inte om sex år eller tio år. Utan det är reellt problem i dag”, sa hon till GP.

Nu är alltså projektet landat, och risken delad med det privata näringslivet. Så även intäkterna.

3.

240 miljoner för att göra affär av svampprotein

Alternativa proteinkällor är ett spännande forskningsområde i en värld där matbrist är ett problem och industriell köttproduktion en klimatrisk. Nu tar Göteborgsföretaget Mycorena klivet från laboratoriet och demoproduktion till kommersiell verksamhet och storskalig produktion.

Det görs med hjälp av 240 miljoner kronor i nytt riskkapital och ett breddat ägande. Företaget beskriver det som ”en av de största finansieringsrundorna någonsin för inom alternativa proteinkällor i Norden och en av de mest omfattande i Europa.”

Det är bara ett halvår sedan bolaget tog in 77 miljoner i en liknande finansieringsrunda.

Pengarna ska bland annat användas till en egen produktionsanläggning som byggs i Falkenberg och ska tas i bruk 2023. Där ska olika typer av veganprodukter med bolagets svampprotein och svampbaserat fett tillverkas för konsumentmarknaden. Det ska ske i samarbete med icke namngivna stora livsmedelsföretag.

Mycorena startades av Ramkumar Nair 2017, och bland delägarna finns bland annat statliga GU Holding som förvaltas av Göteborgs universitet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.