Sju plus för en febrig fyrahundraåring

Den här fyrahundraåringen dukar inte långbord på Avenyn. Den här jubilaren hukar bakom närmsta frysbox med coronavaccin. Så är läget när Göteborg rullar in i det nya År som vi alla hoppas ska bli Bättre än bara Gott.

Det är dags att åter ta en titt på Göteborgs förutsättningar att klara ekonomin, jobben, omställningen och positionen som Sveriges kunskapshuvudstad.

Så här trodde jag att det skulle gå i somras: Dimmorna ligger kvar över Göteborg.

Så här pessimistiskt resonerade jag när hösten var här: Känslan av lättnad är mer bedräglig än begriplig.

Hur ser det ut nu? Vi tar det mest besvärliga i en enda lång vindlande mening:

Smittan är värre än någonsin, Johnson har stängt ner Storbritannien, Iran anrikar lika mycket uran som före avtalet med Obamas USA, Ericsson och Wallenberg räds förödande repressalier i Kina om svenska regeringen fortsätter att lyssna på Säpos beskrivning av Huawei som ett säkerhetshot, stadens besöksnäring och kulturliv lider svårt, laglöshet och otrygghet fortsätter plåga oss, statsskulden skenar – och en generaldirektör som heter Eliasson brände sig så illa i solen på Kanarieöarna att det blev omöjligt att sitta kvar.

Det är ingen bra start.

Men, optimisten Cecilia Malmström fick rätt om att EU och Storbritannien skulle klara av att skriva avtal, lite senare än hon trodde, men ändå:

Och det finns fler positiva saker att suga i sig. Låt oss ge dem lite mer utrymme. Jag tror vi alla behöver det.

1)

Vaccinet.

Halmstrå eller livbåt? Livbåt, tror jag.

2)

Jätteinvesteringarna i Göteborgs hamn.

De betyder mycket för att försvara Göteborgs position som skandinaviskt logistikcenter. Men också för regionens möjligheter att utveckla hela system för gröna, fossilfria och digitalt styrda transporter. Det är verksamheter som är starkt kopplade till näringslivets kompetens inom självkörande och elektrifierade fordon.

Under de kommandet tio åren ska drygt sex miljarder investeras i hamnen.

Möjligheterna till farledsfördjupning var under många år en av de riktigt besvärliga frågorna för såväl Göteborg som hela nationen.

3)

De stora infrastrukturprojekten rullar på

… i stort sett enligt plan. Invigningen av Marieholmstunneln var en milstolpe, efter årtionden av diskussioner om bättre älvförbindelser.

Problemen som riskerar nya Götaälvbrons tidplan är en påminnelse om risken för fördyringar och förseningar, och trafikstörningarna kommer att fortsätta flera år framåt. Men utan de stora framtidssatsningarna hade Göteborgsregionens konjunktur tagit oerhört mycket mer stryk under pandemin – och förutsättningarna sett mycket sämre ut när det vänder.

4)

Serneke och Balder bygger klart Karlatornet.

Till sist skapades det politisk majoritet för att gå vidare med Skeppsbron.

Den andra stora stadsbyggnadsnyheten mot slutet av 2020 var att spaden på nytt kom i marken för Karlatornet.

Båda besluten är mycket viktiga för Göteborgs utveckling och attraktionskraft.

En lite mer oroande nyhet på detta område är de politiska utspel som gjorts om byggnader i ”klassisk traditionell stil”. Där går tankarna till hur en motvilligt avgående amerikansk president uttrycker sig.

Och hur ska det gå med arenaplanerna? Finansiering genom att kombinera arenorna med ett nytt stort centralt beläget köpcentrum känns väl inte riktigt rätt i tiden just nu.

5)

Allting ska gå med elektricitet.

Ingenting konstigt med det. Elektrifieringen av fordon, såväl personbilar som bussar och lastbilar, accelererar nu i hela världen.

Det går inte med bästa vilja att utnämna Volvo Cars till världsledande på området, men det går absolut att säga att Göteborgsregionen har en stark position. Det beror på att hela kedjan finns här. Från forskning och utveckling till design och tillverkning. Såväl personbilar som transportfordon, anläggningsmaskiner och båtmotorer. Ett värdefullt ekosystem med många olika typer av aktörer.

Det gäller dock att ta vara på denna kompetens genom att skapa rätt förutsättningar för fortsatt utveckling. Ämnet är superintressant, och jag hoppas kunna återkomma till det.

6)

Ett nytt styre i Vita Huset.

Det är viktigt också för oss i Västra Sverige. Med Biden i ovala rummet och kongressens båda kammare sensationellt nog i Demokraternas händer kan vi förvänta oss en större amerikansk öppenhet mot Europa, större åtaganden i klimatfrågorna och en något mer förutsägbar värld.

Aktiemarknaden gillar inte läget, men stressnivån lär sjunka på många andra håll. Därmed inte sagt att världen inte står inför nya allvarliga kriser. Och vi vet inte vad det nya ledarskapet duger till, eller i vilken riktning de politiska vindarna kommer att föra det splittrade demokratiska partiet.

7)

Klimatet i fokus.

Världens klimatfokus har trots allt blivit större det senaste året. Ta i trä, men det förefaller vara mer politisk handlingskraft än tidigare, och Göteborg har många år strävat efter en förtjänad position på området hållbarhet.

Har du inte sett Nathan Grossmans dokumentär om Greta ThunbergSVTPlay är det hög tid att göra det. En av de märkligaste sakerna med den är att den produceras och visas i stort sett samtidigt som allt den beskriver verkligen händer.

Inte tio år senare. Inte med statister som iscensätter entusiastiska folkmassor. Inga porträttlika skådespelare i huvud- och biroller. Bara dokumentära händelser i vår tid. Och människor i originalutförande. Tyck vad du vill, men Greta är en av Sveriges mest framgångsrika opinionsbildare någonsin.

Bra betyg i skolan, hade hon också.

Bilden på Greta Thunberg utanför riksdagshuset är hämtad från Sveriges Televisions pressrum. Foto: Anders Hellberg/BRF

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.