Vad tänker Apple syssla med på Stora Nygatan?

När Apple startar forskningskontor på Stora Nygatan i Göteborg är det flera saker som kan locka den amerikanska techjätten. En kommande iCar? Eller ingenjörerna bakom militär radar från Kallebäck?

Apples 500 kvadratmeter stora kontor mitt emot Trädgårdsföreningen rymmer bara ett 30-tal medarbetare. Ändå skapar detta varumärke på denna adress stor nyfikenhet i hela Sveriges näringsliv.

De ekonomiska musklerna, innovationsförmågan, det ikoniska varumärket, börsvärdet, dominansen, sekretessen gränsande till mystik – allt bidrar till att sätta fantasin i rörelse.

Spekulationerna drog igång redan efter sommaren när Apple lade ut en diskret jobbannons på Linkedin där man sökte ingenjörer.

Är det i Göteborg Apple ska utveckla sin version av framtidens självkörande elektrifierade och uppkopplade bil? En iCar.

I samarbete med Volvo Cars och Geely, eller på egen hand?

Eller handlar det om utveckling av tjänster som är kopplade till mobilitet i olika former?

Den typen av frågor svarar inte Apple på. Men det går att dra vissa slutsatser av företagets historia i Sverige, vilka rekryteringar man gör och vad som är Göteborgsregionens särskilda styrkor på teknikområdet.

Jackpot för Göteborg

För staden Göteborg är etableringen en jackpot. Inte för att den direkt skapar supermånga arbetstillfällen. Det gör den inte. Men den bekräftelse Apple nu ger Göteborgsregionens attraktionskraft är värdefull.

Där Apple vill vara, dit kommer även andra att vilja söka sig.

Eller som Jan Hellåker uttrycker det:

– Göteborg är en av världens i särklass mest kompetenta regioner inom fordonsteknik, med fokus på de nya elementen uppkopplade, självkörande med mera. Och inte bara hög kompetens. Jag kan ibland själv häpna över “tätheten” av duktiga ingenjörer i förhållande till folkmängden.

Jan Hellåker är styrelseordförande för det nationella mobilitetsprogrammet Drive SwedenLindholmen. Han har stenkoll på utvecklingen av smarta uppkopplade transportsystem för människor och prylar.

Han är lika nyfiken på Apples planer som alla andra. Men han vet inte.

Så här ser ledtrådarna ut

Just nu finns en annons ute där Apple söker en ”Computer Vision Research Engineer” till bolagets 3D Vision-team. Det är en bra ledtråd. En annan ledtråd är den person som är chef för Göteborgskontoret. Vi kommer till det. Men först en bakgrund:

Apple finns redan i Sverige genom några företagsuppköp för ett antal år sedan. Bolaget satte ned bopålar i Lund runt 2015. Den verksamheten är nu flyttad till Malmö.

Men steget in i Sverige togs redan 2011. Samma år som grundaren Steve Jobs gick bort. Då förvärvades två företag i försvarsindustristaden Linköping med strategisk kompetens.

Det ena sysslade med databaser och passade in i det projekt som utvecklades till Apples molntjänst iCloud.

Det andra företaget hette C3 Technologies och hade utvecklat teknik för 3D-kartor baserade på högupplösta flygbilder.

Bolagets dåvarande lokalisering till Linköping var logisk. Där finns försvarsindustrin Saab som bland annat har självstyrande robotar på programmet.

Med Steve Jobs såg en bredare användning för den svenska tekniken. Han behövde ta upp jakten på Google och Google Maps.

Flyttade från Kalifornien till Mölndal

I köpet av C3 Technologies fick Apple även utvecklaren Martin Byröd, som flyttade med till Apples huvudkontor i Cupertino i Kalifornien.

Det framgår inte av Martin Byröds Linkedinprofil, men i de vanliga sökmotorerna på nätet går det att se att han numera bor i Tolltorpsdalen i Mölndal. Det är han som fått uppdraget att bygga upp den nya verksamheten i Göteborg.

Rekryteringar har redan gjorts från högteknologiska Göteborgsföretag som Volvo, Zenseac, Veoneer, Geely och Chalmers.

Det säger näringslivsprofilen Peter Kurzwelly i Ny Teknik. Kurzwelly är en av nyckelpersonerna i Göteborgs AI-värld i rollen som startupansvarig för AI Sweden på Lindholmen. Det är Sveriges nationella AI-center.

Så vad har vi då?

 • Jo, en kontorschef med en bakgrund inom visualisering, 3D- och kartteknik, och gamla upparbetade kontakter med svensk försvarsindustri.
 • Rekryteringar inom området 3D-visualisering och system för självstyrande/autonoma fordon och andra farkoster.
 • Ett kompetenskluster med fordonsutveckling, AI, självkörningsteknik och visualiseringskompetens.
 • En högteknologisk militärindustri med global marknad.

Glöm det där med försvarsindustrin, säger samtliga mina källor. Apple befattar sig inte med sådant.

Men det är ändå värt att nämna att på Saab i Kallebäck arbetar omkring 1 200 personer med utveckling och marknadsföring av främst radarbaserade militära system.

Anläggningen i Göteborg har en nyckelroll i utvecklingen av Saabs GlobalEye – ett avancerat luftburet system som i realtid förser stridsflyg, marina stridskrafter och marktrupper med lättöverskådlig information.

Det är beslutsunderlag skapat och presenterat av datorer. För människa – eller maskin.

I den branschen, precis som i bilindustrin, spelar AI, maskininlärning och AR (Augmented Reality) stor roll.

Datorer som undervisar sig själva

Maskininlärning är en del av AI. Begreppet står för att datorer lär sig mer och mer genom varje ny erfarenhet de själva skaffar sig.

AR är teknik för att förstärka verkligheten som vi ser den, med hjälp av ett extra lager information. Till exempel på fönstret i cockpit. Eller på vindrutan i en bil. Rykten om Apples kommande AR-glasögon har surrat länge.

Det finns alltså ett antal bra skäl för Apple att etablera ett Göteborgskontor inriktat på just datorvisualisering och maskininlärning.

Den konservativa försvarsindustri står inte är på Apples radar. Apple står för en helt annan innovationshöjd. Men kompetensen i den branschen är intressant i helt andra sammanhang. Den blir en del av rekryteringsbasen om man vill bygga upp ett nytt forskningskontor.

Men det är inte fråga om ett brett teknikbolag som sätts upp i Göteborg bara för att ha koll på läget i största allmänhet. Apple är mer målinriktat än så.

Eller som en person i branschen formulerar sig:

”De har så sjukt gott om pengar att de säkert har laserfokus på vissa delar.”

Miljardaffärer i Persiska viken

På förra årets sista arbetsdag skrev för övrigt Saab ett kontrakt på GlobalEye värt drygt en miljard dollar med en av sina storkunder, Förenade Arabemiraten. Det sand- och stenrika lilla landet mitt i den konfliktrika och demokratifattiga regionen vid Persiska viken.

8 tankar på “Vad tänker Apple syssla med på Stora Nygatan?

 1. Kenny jag anar att du har rätt, militära tekniker tillämpade civilt är mycket eftersökt. En stark anledning att etablera i Göteborg. Det som inte nämns är att vill man verkligen skapa en marknad som boomar så måste man sätta gemensamma standards. Självklart sker detta globalt men det kluster vi har i Göteborg tror jag driver en kollektiv utvecklingen fortare än vad som kan ske någon annanstans. Då kommer även ett par andra företag upp på listan.

 2. En annan koppling som också skulle kunna finnas är Gapwaves som utvecklar bilradar och 5G-antenner. Gapwaves själva har annonserat att de har en mycket känd global tech giant som kund, så sannolikhet att även Gapwaves är en bricka i spelet här känns inte helt osannolikt.

 3. Spännande utveckling med ett mindre Apple kontor i Göteborg.
  Frågan om hur detta tillför regionen ny teknisk innovation/utveckling och nya arbetstillfällen för den idag starkt bristande mängden duktiga ingenjörer? Eller om det skapar omvänd effekt och teknisk utveckling/arbetstillfällen i andra länder?
  Vad krävs för att upprätthålla en stark innovation/fler jobb på sikt?
  Ett tag hade t.ex. IBM flera tusen anställa i Sverige och med både forskning på Lidingö och produktion i Järfälla. Var på sin tid Sveriges 4:e största exportör. Men hur väl blev detta förvaltat och vad har vi lärt oss med denna erfarenhet i bagaget?
  Hur kan vi alla få Apple att satsa mer i Sverige? Fler statliga forskningspengar?
  Eller andra stöd som fick FaceBook m.fl. att öppna datacentraler som styrs från utlandet till Sverige?
  Det är mycket viktigt med en god utländsk investerar verksamhet så att vi tar hand om dessa satsningar, men tyvärr har vår kära stat tagit bort denna verksamhet och begravt i något som kallas Business Sweden och helt tynat bort.

 4. Det skall bli väldigt intressant att följa utvecklingen av Apples etablering och teknikclustret på Lindholmen. Vad behövs för att Göteborg skall bli en tillräckligt attraktiv stad att leva i så rekryteringen av kvalificerad arbetskraft underlättas? Har våra politiker förstått möjligheterna? Vad gör de för att stärka utvecklingen?

  Dina analyser skulle lyfta G–P och göra det mer värt med en prenumeration. En stark lokal tidning är viktig på många sätt vilket du mer än de flesta förstår det, följaktligen tycker jag att du kontaktar din gamla arbetsgivare och gör ett avtal:)

  1. Ha,”min gamla arbetsgivare” finns knappt kvar. GP är i ny frisk regi nu, och jag tycker att de för det mesta gör det riktigt bra på nyhetsplats. Nu är det jag som tillhör de gamla 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.