Mer svenskt än så här blir det inte

När Kina rullar in bilarna från Torslanda på börsen i Stockholm riktas helljuset mot börsvärdet. Men fredagen 27 oktober 2021 är en stor dag för Göteborg – av 16 500 och många fler skäl som inte har så mycket med risken i aktien att göra.

22 och ett halvt år efter den olycksaliga försäljningen av Volvo PV till amerikanska Ford går det att köpa ägarandelar i personbilarna från Torslanda via den svenska börsen.

Lokala medier verkar inte tycka att det är en särskilt stor händelse.

Men de underskattar betydelsen av att ytterligare knappt 12 procent av Sveriges största privata arbetsgivare kommer att få nya ägare och bli föremål för börsregler, insyn och kvartalsanalyser.

Volvo Cars har 16 500 anställda i Göteborgsregionen (källa: Business Region Göteborg) och sysselsätter mängder med människor i verksamheter runt omkring.

Men det finns också många andra skäl till att den största börsnoteringen sedan Teliafiaskot långt ifrån bara är en angelägenhet för aktiesparare, AP-fonder, daytraders och Dagens Industri.

Där diskuteras mest vad som är rätt värdering, och hur riskerna ser ut för att Volvo Cars-aktien får samma pyspunka som Telia fick en gång i tiden.

Många frågor att ställa

Det finns förstås många högst relevanta frågor att ställa för alla som funderar på att köpa på sig ett gäng av de nya folkaktierna:

Vem tar täten i det stora elbilsracet?

Nej, Volvo Cars ligger inte i vinnarhålet.

Ska Volvo Cars varumärke värderas mer som en tysk gammelbiltillverkare än som en amerikansk fossilfri uppstickare?

Gammelbil ligger tyvärr närmast. Men med Volvo Cars följer även ägandet i elbilsmärket Polestar.

Ska Volvo Cars varumärke värderas mer som en tysk gammelbiltillverkare?

Hur länge ska Håkan Samuelsson sitta kvar på vd-stolen?

Troligen inte så länge.

Är Kina en belastning eller en tillgång?

Både ja och nej. En ifrågasatt ägare, men en nästan ovärderlig marknad.

Hur stor makt behåller Kina?

Geely Holding dominerar totalt även i fortsättningen med 83,9 procent av Volvo Cars. 16,1 procent kommer att ligga hos andra ägare och tillgängliga för börshandel.

Handlar om mycket mer än aktierisker

Det finns mängder med osäkerhet i den här noteringen.

Rapporteringen i medier som Dagens Industri, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet tyder på riktigt stora svårigheter för Volvo Cars att övertyga de stora institutionella placerarna. Villkoren har förändrats med lägsta möjliga prislapp på aktien, justerad tidplan och en rejält minskad nyemission jämfört med de första planerna.

Till detta kommer det vältajmade avslöjandet i Uppdrag Granskning om Geelys boss Li Shufu som placerat sitt ägande i skatteparadis.

Men Volvo Cars börsnotering handlar om mycket mer än så.

I mitt huvud dyker en humoristisk illustration upp, som vi någon gång i slutet av 1980-talet publicerade över ett uppslag i den regionala affärstidningen Affärer & Företag.

Trångt i smörjgropen

Jag har kvar den snygga akvarellen någonstans i min källare. Reportaget handlade om Volvos betydelse för den regionala arbetsmarknaden.

Bilden föreställer en lysande röd Volvo 740 på verkstadsbesök, upprullad på en ramp. I smörjgropen under bilen trängs uppmärksamma servicemänniskor från vitt skilda yrkeskategorier.

Ingenjörer, reklamare, ekonomer, revisorer, lastbilschaffisar, arkitekter, städare, kockar, PR-konsulter, fotografer, finansvalpar och alla andra med försörjning direkt eller indirekt i flera led genom bilfirmans framgångar på exportmarknaden.

I smörjgropen trängs uppmärksamma servicemänniskor från vitt skilda yrkeskategorier.

Den glada dansen runt guldkalven har verkligen inte stannat av. Feststämningen har mattats rejält ett par gånger sedan den där publiceringen på 80-talet. Men just nu är partyt uppe på högvarv igen.

Snacket i baren har förändrats

Trängseln har ökat på det trånga dansgolvet. Laddningen i relationerna lika så. Spänningen i luften stiger inför det som skulle kunna bli sista dansen.

Och i baren snackar ingenjörerna, PR-folket, kockarna och de andra om helt andra allvarliga grejer än jobb, underleverantörer och svensk export:

 • Fordonsindustrins roll i klimatomställningen.
 • Priset och tillgången på elektrisk energi och batterier.
 • Digitaliseringen av samhället och biltillverkarnas stora investeringar i ny teknik och nydanande kommunikations- och infosystem.
 • Fordonsutveckling som katalysator för innovation på energiområdet, AI och uppkopplade prylar.
 • Utvecklingen av helt ny affärslogik och nya affärsmodeller i mogna branscher.
 • Integritetsfrågorna som ställs när uppkopplade fordon samlar på sig och distribuerar oerhörda mängder kommersiellt och politiskt värdefulla användardata och information om hur vi som individer rör oss i samhället.
 • Och sist, men inte minst, den laddade frågan om betydelsen av Göteborgs och Sveriges beroende av kinesiskt ägande och kapital i en av landets allra viktigaste branscher.

Kan 16 procent Volvoaktier på Nasdaq i Stockholm ha någon som helst betydelse för dessa frågor? Det tror jag.

Ett förlorat ansikte kan bli kostsamt

Blir noteringen av Volvo Cars en neslig miss för huvudägaren Geely kan det påverka deras intresse för att fortsätta och utveckla verksamheten i Göteborg. Kanske inte av rationella skäl, men av skäl som är mer kopplade till prestige och förlorat ansikte.

Det skulle lägga sordin på feststämningen.

Med noteringen följer kvartalsrapportgisslet. Den kortsiktiga jakten på att göra analytikerkåren och placerarna nöjda. Kraven på att presentera en trovärdig plan för att komma i kapp på området elektrifiering.

Det kan vara rejält mycket mer hämmande för hur företag utvecklas, jämfört med att i lugn och ro jobba långsiktigt och uthålligt med en stark ensam ägare.

Fråga bara Dan-Sten Olsson.

Risken för slitningar mellan de svenska minoriteterna och den starka kinesiska majoriteten ska heller inte underskattas.

Men det positiva överväger.

Kapitaltillskottet är viktigt

Först och främst för att börsen är en väg att få in kapital. Det kommer att behövas i en bransch där alltför lågt innovationstempo straffas av centrifugalkrafterna. Kinaägda elbilsutvecklaren Nevs i Trollhättans gamla Saab-fabrik är ett exempel på vad som händer när kapitalflödet sinar.

Oavsett hur allvarligt man ser på den kinesiska diktaturens ambitioner med strategiska investeringar i västerländsk kärnkompetens är det bra att utvecklingskapitalet också kommer från annat håll. Till exempel från svenska AP-fonder.

Med ett breddat ägandet i Volvo Cars följer också nya möjligheter till insyn.

Med ett breddat ägandet i Volvo Cars följer också nya möjligheter till insyn i bolaget. Svensk kod för bolagsstyrning kommer att gälla. En fristående valberedning föreslår styrelse. Kvartalsrapporter, kapitalmarknadsdagar och årsredovisningar ger ökad insyn i hur det går för bolaget och vart det är på väg strategiskt.

Banden knyts hårdare

För nationen Sverige innebär noteringen att banden knyts något hårdare till ett av landets viktigaste företag. Även om det inte är någon garanti för att Volvo Cars förblir ett svenskt aktiebolag. Det kan ändras över en natt.

Med Volvo Cars aktie på börsen i Stockholm riktas också internationella affärs- och branschmedier mer av sin uppmärksamhet mot Sverige.

Med Volvo Cars kvar i landet kan Sverige fortsätta hävda sin position som ett kluster inom forskning och utveckling, i synnerhet på området mobilitet, transporter och energi. Det är forskning som dessutom har tydliga och direkta kopplingar till andra framtidsbranscher. Som grön teknologi, life science och digitala hälsolösningar.

Göteborg har samma skäl som nationen Sverige att uppskatta noteringen av Volvo Cars. Positionen i en av världens mest förändringsutsatta teknikbranscher stärks.

Viktigt för varumärket Göteborg

För varumärket Volvo Cars är en tydligare svensk koppling också viktig. Det är mycket Sverige och Göteborg inladdat i Volvomärket. Av historiska men också strategiska skäl. Huvudägaren Geely ser värdet av att märket uppfattas som skandinaviskt i stället för kinesiskt.

Göteborg betyder mycket för varumärket Volvo. Men det är också ömsesidigt. Glömd är den tid när det fanns politiker i Göteborg som tyckte att det var lite skämmigt att skylta med att ett av Europas stora bilvarumärken har Torslanda som hemmahamn.

Glömd är den tid när det fanns politiker i Göteborg som tyckte att det var lite skämmigt.

Nu är båda Volvobolagens närvaro en stor styrka för Göteborgs internationella anseende. De drar till sig investeringar, etableringar, människor med expertkompetens och tillfälliga besökare.

Slutligen, Göteborg behöver fler börsbolag med huvudkontor, finansavdelningar och marknadsorganisationer. Det för med sig jobbeffekter i en massa branscher och servicenäringar. Men det skapar också uppmärksamhet hos medier med redaktioner i Stockholm eller internationellt.

Det blir ett värdefullt bidrag till Göteborgs utveckling.

6 tankar på “Mer svenskt än så här blir det inte

 1. Heltäckande analys med många bra infallsvinklar. Blir en spännande fredag både ur yrkesperspektiv och privatekonomiskt.
  Sen får du korrigera poolstjärnan till Polestar så att det inte blir några missuppfattningar.
  Uppåt, framåt Göteborg!

   1. intressant analys, den ger ett djup som medier överlag saknar! Om man är konspiratoriskt lagd – som dock nte jag är- kan möjligen till bilden fogas att kinesiska intressen ( stat/parti) gm börsintroduktionen får hjälp av svenskt/internationellt kapital att finansiera sin globala affärsverksamhet och strävan som världsledande teknologisk nation. Så vad som är bra för Göteborg är nog väldigt bra också för stormakten Kinas ambitioner bortom egna gränser.

     1. Visst så, Kenny. Men alltför sällan sker, enligt min mening, analyser av de ökade kinesiskas investeringarna ur en politisk/maktambition/säkerhetspolitisk synvinkel. för allt kommer omkring är ju Kina vår tids mäktigaste diktatur.

     2. Det är förstås ett dilemma att vara i beroendeställning till ett land med en politisk ledning som har en helt annan syn på mänskliga rättigheter än vi har här. Samtidigt verkar det vara en svår fråga att prata om. Frågar du det kinesiska företaget är jag säker på att de anser att det är ett privat företag, utan politisk styrning, som respekterar svenska värderingar och vill göra bra saker i lokalsamhället. Dvs betydligt mer diplomatiska svar än hur den nu fd ambassadören brukade uttrycka sig.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.