Kan hålet i Göteborgs hjärta någonsin lagas?

Hålet i Göteborgs mest centrala kommersiella kvarter har skämt stadsbilden i femton år. Huset vid Brunnsparken där legendariska krogen Johanna låg brann 2005. Sedan dess har ett av stans bästa butikslägen gått under det vitsiga namnet ”Brända tomten”.

Nu är det flera år sedan de solida fastighetsbolagen Vasakronan och Hufvudstaden först presenterade sina planer för att förvandla de slitna kvarteren runt NK-huset till Göteborgs modedistrikt.

Förebilden är Bibliotekstan, som fashion-kvarteret mellan Birger Jarlsgatan och Norrlandsgatan i Stockholm kallas i marknadsföringen.

I planerna ingår attraktiva kontorsytor till de högsta hyresnivåerna samt butikslägen som intresserar de mest högprofilerade märkesbutikerna.

”Lycka till!”, som en av mina kontakter med god insyn i Göteborgs krog- och shoppingvärld spontant kommenterar den idén. Hon pekar på Wallenstams svårigheter att göra samma sak med Avenyn och läget för krisdrabbade NK.

Idag är det långt ifrån Prada i Johannakvarteret.

Vasakronan och Hufvudstaden gick redan för några år sedan ihop om det gemensamma varumärket Fredstan. De planerna omfattar hela området runt shoppingstråket Fredsgatan, från Brunnsparken ned till kanalen mot Trädgårdsföreningen.

Området är klassiska citykvarter i Göteborg. Känsliga att förändra genom ny bebyggelse – men också sorgligt eftersatta.

Bakgatorna har sin charm, men det är kanske inte vad man väntar sig i en modern växande storstad med ett i normala fall myllrande folkliv några meter från Centralstationen.

FÖRSTA DETALJPLANEN KLAR

Efter åratal av en kommunal stadsbyggnadsprocess modell göteborgsk långbänk, blev detaljplanen för det första kvarteret faktiskt klar förra året.

Sedan slog pandemin till och skapade den nya hemmakontorskulturen och en makaber butiksdöd i city.

Så vad händer nu med Johannatomten? Hålet som lämnades åt sitt öde efter att finkrogen som Leif Mannerström och Christer Svanteson startade brann ner.

Skulle Prada fortfarande tänkas vara intresserat?

Jo, fastighetsägaren Hufvudstaden ligger kvar med sin ambitiösa plan att lyfta hela kvarteret till en standard som passar sig i en framåtlutad storstad. De räknar med bygglov under 2021, vilket innebär att grävskopan tidigast sätts i marken året efter.

Nu tänker man marknadsföra hela kvarteret som Johanna. Det officiella kvartersnamnet är annars ”Inom Vallgraven 12”.

– Pandemin har inte hittills påverkat tidsplanen. Våra övriga pågående fastighetsprojekt har kunnat genomföras enligt plan och det räknar vi med att även projektet Johanna kommer att göra, meddelar Hufvudstadens göteborgschef Fredrik Ottosson genom företagets pressavdelning.

Men strukturomvandlingen märks på annat sätt:

– Omställningen inom detaljhandeln med ökad e-handel och förändringar inom den fysiska handeln går ännu snabbare än tidigare. För oss innebär det att följa utvecklingen nära och vara kreativa och snabba när exempelvis butikskoncept byts ut och omsättningen av kommersiella lokaler ökar, skriver Fredrik Ottosson.

Han utvecklar också vad det konkret skulle kunna få för effekter i Johannakvarteret, och väljer då att se mer fördelar än risker:

–  Ett möjligt scenario efter pandemin är att cityhandeln ytterligare koncentreras till noderna med de högsta besöksflödena, det vill säga i Nordstan och Fredstan. Samtidigt gör vi bedömningen att det kommer att vara en större mix av verksamheter i bottenvåningarna än i dag.

Kvarteren runt Fredsgatan och NK-huset är eftersatta. Men potentialen är mycket stor.

Samtidigt lever drömmen om att göra något åt hela området i NK-kvarteren. Men där pågår fortfarande den kommunala stadsplaneringsprocessen, med alla de hänsyn som måste tas i den. Det handlar både om bevarandefrågor, kulturvärden som riskeras ­– och politik.

– Vi fortsätter vårt samarbete med staden och de övriga fastighetsägarna i området för att tillsammans genomföra flera olika projekt som kommer öka trivseln i området. Vi driver exempelvis fortfarande frågan att skapa en koppling via en ny bro mot Trädgårdsföreningen, skriver Fredrik Ottosson.

HANDLAR ÄVEN OM NK:S FRAMTID

För Hufvudstaden är det stora värden på spel. Det handlar inte bara om investeringar för att öka värdet på tillgångarna i Göteborg, och avkastningen från dessa. I potten ligger ju även framtiden för NK – som också råkar ha Hufvudstaden som fastighetsägare.

Hufvudstaden utsåg nyligen sin vice vd Bo Wikare till ny vd för AB Nordiska Kompaniet och chef för Affärsområde NK med ansvar för både Stockholm och Göteborg.

Samtidigt lämnade tidigare NK-chefen Henrik Andreasson bolaget.

NK-husets största hyresgäst, Departments & Stores, befinner sig i rekonstruktion sedan 23 mars. Enligt tidigare uppgifter från Hufvudstaden stod Departments & Stores för hälften av den uthyrningsbara ytan i NK Göteborg.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.