Bruce och E Street Band blåste nästan omkull hela Ullevi. Vad har det med inflationen att göra? Mer än man kan tro, faktiskt. Det finns ett samband mellan Göteborgs rekordsommar som turiststad och stigande boräntor.
Till och med maj hade efterfrågan på hotellrum i Göteborgsregionen ökat med 10 procent jämfört med 2022. Det var den största ökningen bland de skandinaviska storstäderna, enligt Göteborg & Co.
Och när Springsteen intog stan i juni slogs nya prisrekord för ett tillfälligt rum och en säng att sova i. Trots att hotellrummen i Göteborg är fler än någonsin.
Konsertbesökare från övriga delar av Sverige upplever det nog som en blåsning när ett rum på ett vandrarhem går loss på sextusen spänn. Men för utländska besökare är det annorlunda.
Därför är det inte så långsökt som det kanske ser ut, att illustrera en text om Riksbanken med ett publikparty med Springsteen på Ullevi.
Och ibland undrar man faktiskt om riksbankschefen Erik Thedéen försöker blåsa hela svenska folket när han säger att han inte förstår varför den svenska kronan faller. Som om det inte finns något samband med vad Riksbanken själv hittar på.
Han kan ju ha två skäl för att prata som han gör:
Kanske signalerar han till ”marknaden” att kronfallet är helt omotiverat, och att det är smart att satsa på en blivande vinnare, istället för att dumpa en förlorare.
Eller så vet han helt enkelt inte.
Det sista alternativet låter lite skrämmande.
Tio samband mellan Bruce och inflationen
Men med tanke på Riksbankens oförmåga att träffa rätt i spådomarna om inflation och räntebana de senaste åren kan vem som helst ta på sig riksbankschefshatten en stund och beskriva verkligheten som den faktiskt tycks se ut. Istället för hur kartan är ritad.
Så här är min bästa bedömning av sambanden mellan Bruce Springsteens blåssektion, den fallande kronan, inflationen, konjunkturen och Riksbankens dilemma.
1)
Svenska statens ekonomi är fortfarande urstark. Landet är inte högt belånat. Kronan borde, även om det är en liten valuta, vara en ”trygg hamn” på ett stormigt hav. Eller kanske på en upprörd älv?
“That night we went down to the river and into the river we’d dive
Oh down to the river we did ride”
2)
Men svenska hushåll och, ännu värre, stora svenska fastighetsbolag är farligt högt belånade. Det sätter bilden av kronan som en högst osäker placering för internationellt kapital.
3)
Riksbankens räntehöjningar gör därför just nu mer skada än nytta eftersom det ökar riskerna med hushållens och fastighetsjättarnas belåning. Kronan blir ännu mer riskfylld för varje sammanträde i riksbanksdirektionen. Valutafallet fortsätter.
4)
Sverige blir därmed ett semesterparadis för danskar, tyskar och andra med stora euromuskler (danska kronan är kopplad till euron och är en riktig vinnare). Den här sommaren driver det upp priserna på krogar, hotell och andra delar av besöksnäringen. Tjänstesektorn trycker upp inflationen och håller nere arbetslösheten. Tjänster står för cirka hälften av inflationen enligt riksbankschefen.
5)
Importerade varor handlas i kronor och blir dyrare i inköp. Det trycker också upp inflationen.
6)
Samtidigt är den sjunkande kronkursen gentemot dollar och euro rent guld för svenska exportföretag. Till exempel stora verkstadsindustrier i Göteborgsregionen. De går som tåget (som tåget borde göra) och har inga stora behov av att göra sig av med arbetskraft.
7)
Så länge arbetsmarknaden fortsätter vara urstark är lågkonjunkturen satt på vänt. Både exporten och tjänstesektorn är ju dopade av kronfallet.
8)
Utan stora varsel och stigande arbetslöshet hjälper det inte så mycket att levnadskostnaderna ökar på grund av stigande räntor. Sparandet minskar kanske, men konsumtionen hålls uppe. Priserna pressas inte på grund av sjunkande efterfrågan. Det blir ingen riktig ordning på inflationen.
9)
Riksbanken svarar med varningar för ännu fler räntehöjningar för att få folk och företag att hålla nere på inköp och investeringarna. Trots att de räntehöjningar som redan gjorts i rekordhögt tempo inte verkar bita så bra.
10)
Det ”internationella riskkapitalet” tar det som ett tecken på att riskerna för svensk ekonomi fortsätter öka. Särskilt som omvärlden är så orolig och krigshärjad. Marknaden spekulerar i ännu värre ras. Byggkonkurserna står redan som spön i backen, och SBB är inte det enda stora fastighetsbolaget som har problem.
“I got a job working construction for the Johnstown Company
But lately there ain’t been much work on account of the economy“
Riksbankschefen förstår inte
Det är inte orimligt att beskriva sambanden just så här. I mina tio punkter och två Brucecitat.
Men det är inte vad riksbankschefen gör.
Han säger i stället att han inte förstår varför kronan försvagas.
– Vi har svårt att se varför den är så svag, sa han i Riksbankens egen intervju efter senaste räntebeslutet.
– Det är svårt att spå och försöka spå valutakurser.
Han upprepade också att Riksbanken inte har något mål för kronkursen. Inflationen är det enda målet. Det stämmer förstås. Men när kronans utveckling är en del av inflationsproblematiken borde Riksbanken ha fullt fokus på sambanden.
Roligt att det går bra – eller inte
Det är roligt att turisterna söker sig till Sverige, att folklivet på stan är internationellt, att Springsteen och de andra kommer, att hotellen är fullbelagda och att Göteborgs arbetsmarknad är hetast i landet. Men det vore bättre om det var en följd av en naturlig och sund konkurrenskraft än av en kraftigt devalverad valuta.
Min bästa bedömning är att det är slut på räntehöjningar nu. Jag sätter en spänn på att det låter annorlunda från Riksbanken efter sommaren, än det gjorde nu i slutet av juni.
Kronkursen har blivit ett för stort problem i kampen mot inflationen. Vi får se om det är jag eller den riktige riksbankschefen som gissar fel och misslyckas tolka ”inkommande data” den här gången.
“That sends me down to the river, though I know the river is dry
That sends me down to the river tonight, ay yay yay”