Det är ju inte prognoser om jordens undergång vi längtar mest efter just nu. Men det går tyvärr inte att blunda för några besvärande nyheter. Boris Johnson måste också kamma sig .
Det som möjligtvis skulle bli flockimmunitet och klustersmitta, förhållandevis enkel att slå ned enligt Folkhälsomyndighetens gissningar, blev alltså pandemins brutala andravåg.
Även i Sverige.
Det betyder inte bara ruskiga nya dödstal, förskräckande ny hög belastning på sjukvårdens medarbetare, gränslöst deprimerande isolering för många människor och ytterligare urholkning av förtroende för firma Tegnell och Carlsson på FHM.
INGET ENKELT V
När smittspridningen tar fart påverkas också svensk ekonomi, tillväxt och framtidstro. Inte minst för att Sveriges största exportmarknader också är hårt drabbade. Storbritannien, EU och USA.
Det där är mer än ett gupp på vägen i återhämtningen. Det som såg ut som ett enkelt V blir nu i bästa fall den dubbla varianten av samma bokstav. Eller mer likt en längre sicksacksöm på den maskin som e-handelsgiganten Amazon råkade kalla ”Sångare” (Singer) när de lanserade sin dråpligt översatta svenska sajt för någon vecka sedan.
(Jag råkade se det eftersom familjen ”var i marknaden” för symaskiner just då.)
Till detta kommer osäkerheten om vem som ska ha nycklarna till Vita Huset nästa år, och förtroendet för supermakten i väst som gav oss storheter som Martin Luther King, Elvis Presley, Aretha Franklin, Chet Baker, en par gubbar på månen, burgare, Iphone och Gibson Les Paul.
Den bortröstade presidenten agerar som om allt är ett spektakulärt avsnitt i Big Brother. Det är ett beteende som skakar om både världspolitiken och världsekonomin.
EXIT SOM AVSLÖJAR OREDAN
Hur blir det då med avtalet mellan EU och Storbritannien? Det är ett tag sedan vi såg till Boris Johnsons ostyriga kalufs. I stället nås vi av rapporter om ett tilltagande kaos runt honom.
Veckorna går och årsskiftet är snart ett faktum. När Johnsons högst speciella rådgivare, fundamentalistbrexitören Dominic Cummings, tog sin stickade toppluva och tvingades ut i kylan från nummer 10 med en papplåda under armen tolkades det först som en öppning för en handelsöverenskommelse med EU.
Det är i så fall förstås en bra nyhet för Göteborgsregionens näringsliv.
Men maktkampen i kretsen runt Johnson, analyseras på olika sätt i de brittiska medierna. Observer skriver att källor nära regeringen uppger att det är premiärministern själv som möte efter möte stått för det mest hårdföra motståndet mot att skriva på ett handelsavtal.
Han sägs vara övertygad om att Storbritannien kan få bättre villkor – men sägs också svår att förstå sig på.
FÖRHOPPNINGAR OM EN U-SVÄNG
The Guardian citerar tysken Manfred Weber, som leder den största konstellationen i EU-parlamentet och som står Merkel nära. Det är tuffa formuleringar: ”Vi ser kaos på Downing Street, och har inte en susning om vad som egentligen är Storbritanniens linje. Så säg inte att vi borde vara redo för kompromisser. Vi behöver en tydlig idé från Boris Johnson nu. Nu är det tid att visa ledarskap.”
Londontidningen Independent skriver att det väcktes förhoppningar hos EU:s förhandlare om en U-sväng, där Boris Johnsons accepterar villkoren för ett avtal. Men dementin från den brittiske premiärministerns kansli kom direkt. Positionerna är fortfarande lika låsta som tidigare.
Handelsavtalet med EU är inte den enda tuffa framtidsfrågan Storbritanniens premiärminister tycks famla sig fram i. Det är svårt att se linjerna både i den brittiska pandemistrategin och klimatkrisen.
EUFORI SVÅR ATT FÖRSTÅ
Lågkonjunkturen lär förstärkas, och den svenska återhämtningen fördröjas. Men i den paradoxala tid vid lever i slår förstås börsen nytt rekord och bostadsmarknaden går i spinn.
Aktieoptimismen drivs av flera faktorer. Nu senast euforin över verkningsgraden hos vaccinet som är på gång. Men varningarna för ett bakslag på börsen finns också.
När Europas länder åter stänger ned sina ekonomier påverkas Sveriges största företag. Orderböckerna tunnas ut igen. Leverantörerna riskerar nya problem. Produktionen i de stora industrierna dras ned.
Och om andravågen i Sverige resulterar i ännu större begränsningar för näringslivet än vi sett hittills, får det följdverkningar med stängda arbetsplatser, konkurser, stigande arbetslöshet, minskad köpkraft och tilltagande dysterhet.
Trots det är budgivningen på trevliga radhus med något så när torr krypgrund, gräsmatta stor nog för en studsmatta, cykelavstånd till en schysst expressbuss och plats för ett mindre hemmakontor fortfarande helt hysterisk.
Vart tog Riksbankens, Finansinspektionens och finansministerns stora oro över svenskarnas skuldsättning vägen? Inte var det väl meningen att de ekonomiska stimulanserna för att få fart på hjulen igen skulle kanaliseras till bolånemarknaden och mäklararvoden?
SPANING PÅ ÄLVSTRANDEN
På min hemmasida av Göta älv är det en inte ovanlig syn att se EU:s förre handelskommissionär komma släpande på några tunga matkassar. Kommissionärer behöver också handla. Och Norra älvstranden har många år varit Cecilia Malmströms bostadsort, när hon inte varit i Bryssel.
För några månader sedan kunde hon sitta med Trump i ovala rummet en torsdag, och gå till Ica i Sannegården på lördagen. Visst är det något svindlande med den kontrasten?
När jag ser henne nästa gång får jag nog knalla fram och fråga hur den färska överenskommelsen om ett nytt stort frihandelsavtal i Asien påverkar EU, USA och en liten öppen ekonomi som Sverige.
Kan det tänkas öka eller minska efterfrågan på radhus med hemmakontor och studsmatta i Göteborgsregionen?
Blir symaskinerna billigare eller dyrare?
Chet Baker och Gibsongitarrer…vi lite äldre noterar nöjt att kulturen lever oxå bland de lite yngre.
Tror nog att även de som är betydligt yngre än vi förstår sig på en Les Paul Standard Sunburst😉 och storheten i en varm och innerlig trumpetton.