Stena Lines flyttplaner, Hufvudstadens kommande byggstart i Brunnsparken, dramatiken i Göteborgs största fastighetsbolag och spänningen inför fabriksbeslutet. Vi tar en titt på fyra nyheter som påverkar Göteborgs framtid.
Göteborgs stadsbild förändras på ett dramatiskt sätt inom några år. Då försvinner de karaktäristiska Danmarks– och Tysklandsbåtarna från älven och innerstaden. Stena Line närmar sig en permanent flytt till Arendal.
Rederiet och Göteborgs hamn har skrivit ett så kallat inriktningsavtal som syftar till att flytten av färjeterminalerna från innerstaden ska vara klar redan 2027.
Fördelen för Göteborgs stad är att stora volymer tung godstrafik flyttas ut från city till ett område med utrymme för anpassade logistikflöden.
Dessutom frigörs mycket stora attraktiva ytor längs älvstranden.
För Stena Line är det också en logisk utveckling. Vid Arendal finns utrymme för expansion.
Men nackdelarna är också uppenbara. Med färjetrafiken rakt genom Göteborg har rederiet en gratis reklamplats som får betraktas som ovärderlig. Dessutom har förstås tillgängligheten för passagerarna ett stort värde, med spårvagnshållplatser utanför terminaldörrarna.
Till detta kommer möjligen en viss förlust för Göteborgs varumärke, om vi uttrycker det så. Färjorna som är synliga mitt i city sätter bilden av en stad med internationella förbindelser.
Men samtidigt måste Stena Line möta en utveckling som pågått under många år där passagerartrafiken blivit en allt mindre del av affären. Möjligheterna till lönsamhet ligger i ökade fraktvolymer.
Snart kan hålet i Göteborgs hjärta lagas
Efter en mångårig kommunal process närmar sig fastighetsbolaget Hufvudstaden byggstart i kvarteren runt Fredsgatan, Brunnsparken och NK.
Byggprojektet är kantat av utmaningar, konstaterar nu GP i en artikel som beskriver stora kommande trafikstörningar i en del av city där det normalt rör sig mängder med människor varje dag, liksom kollektivtrafik.
Det kommer att bli rörigt, utan tvekan, i en stad som för länge sedan har tröttnat på uppgrävda och avstängda gator.
Men alternativet att låta denna del av city stå i fortsatt förfall finns inte. Hålet i Göteborgs hjärta behöver lagas.
Arnhult äventyrar förtroendet för Castellum
I decennier var fastighetsjätten Castellum i Göteborg det tryggaste som gick att hitta på börsen. Fem nyanser av grått – men säkert, förutsägbart och lagom expansivt..
Efter den färgstarke finansmannen Rutger Arnhults inträde som storägare skulle det förändras. Det har nog alla varit inställda på. Men att dramatiken skulle växa så snabbt var ändå en smula oväntat.
Du kan historien. Arnhult togs emot med allt annat än öppna armar av den tidigare företagsledningen, när han slog sig in i styrelsen. Det berodde inte minst på att Arnhult även är storägare i konkurrerande fastighetsbolag. Dåvarande vd Henrik Saxborn tackade för sig.
Rrutger Arnhult gick på offensiven med jätteaffären där Castellum tog över Kungsleden. Han bytte ut stora delar av styrelsen och placerade Kungsledens vd Biljana Pehrsson som vd för hela den nya koncernen, samt hennes vice vd Ylva Sarby Westman i samma roll på Castellum.
Deras uppdrag var att se till att de två fastighetskoncernerna integrerades.
Men bara ett par veckor efter att den nya företagsledning tillträtt meddelar nu Arnhult att han inte har kommit överens med Biljana Pehrsson om strategin, och att han själv tar över som vd. Pehrsson får gå med 18 månadslöner, vilket måste sägas vara rekordfin fallskärm efter några dagars jobb.
Rutger Arnhulr är möjligen en skicklig företagsbyggare i fastighetsbranschen. Det återstår att se. Men det är oroande att se hur han hanterar förtroendet för ett av Göteborgs stadigaste börsbolag. Och frågan är hur länge huvudkontoret blir kvar här.
Castellums övriga aktieägare lär också komma att ha synpunkter.
Spänningen stiger inför beskedet om batterifabriken
Ett positivt besked om Volvo Cars och Northvolts batterifabrik. Det är vad Göteborg väntar allra mest på.
Enligt den info som går att hitta bland de publicerade kommunala handlingarna förväntas en batterifabrik tillföra 3 000 jobb till Göteborg. Utöver den forskning- och utvecklingsanläggning som redan är beslutad.
Racet om denna etablering närmar sig upploppet. Göteborg finns med i spurten. Vi får se om det räcker hela vägen fram.
Kul med nyheter kring Göteborg.
Men vad händer med Karlstornet ?
Dags att lägga på några våningar ?
https://www.nyteknik.se/bygg/lista-har-ar-arets-hogsta-skyskrapor-star-klara-2022-7027222
Jag har inte kollat läget där Robert. Senast jag läste om projektet hade det kommit halvvägs på höjden. Men det pågår nog en del arbete innanför skalet, samt med fasaden, innan man lägger på nya våningsdplan, skulle jag tro.
Men VAD skall då komma i Stenas ställe ? Eller skall vi ha en ”på-låtsas-hamnverksamhet” ? Alla nettoskattebetalare som kan bekosta sitt eget boende själva vill inte bo i citynära s.k waterfronts i en ”vit och fräsch” kvadratsmart BR med öppen planlösning…
Har vi inte nog och tillräckligt med platser att ”flanera” på och ställen att dricka vår ”latte” på ?
VEM skall ströva, flanera och sitta på latte-cafeer dagarna i ända ? Finns det tillräckligt stort underlag för detta ?
Tror det är mer än caféer och bostäder som skulle passa bra på de ytorna. Men det blir en intressant process att följa.