Svår krishantering för Demokraterna

En partiledare som är under återupptagen förundersökning för misstänkt förskingring. Öppen strid där partiet vill använda två miljoner kronor av medlemmarnas pengar – för att bli av med en annan av sina största profiler. Och en splittrad grupp politiska tjänstemän. Hösten kunde ha börjat bättre för Demokraterna i Göteborg.

Sverigedemokraterna har svischat förbi Demokraterna och är jämnstora med Moderaterna i lokalpolitiken i Göteborg. Enligt GP/Sifos opinionsmätning första veckan i september.

Den nyheten var något av en politisk smällkaramell.

Sedan slog nästa bomb ned. Demokraternas gruppledare Martin Wannholt är föremål för åklagarens förundersökning om misstänkt förskingring.

Dagen efter small det igen. Demokraternas profilerade politiker Henrik Munck har gjort sig obekväm i ytterligare ett parti. Den avhoppade miljöpartisten Munck, som är kommunalråd och ersättare i kommunstyrelsen, beskrivs nu som ett arbetsmiljöproblem inom Demokraterna. Sedan lång tid tillbaka.

Partiet har försökt köpa ut Henrik Munck för två miljoner kronor mot ett löfte om att han ska tala väl om Demokraterna även i framtiden. Munck vägrade och går nu till motoffensiv som han brukar göra. Partiet kontrar med att starta ett uteslutningsärende.

Till detta kommer att tre av partiets politiska sekreterare i Göteborgs stad öppet tar Henrik Munck i försvar. De har aldrig haft några samarbetsproblem.

Vad de tre övriga politiska sekreterarna, inklusive den nytillträdde stabschefen Patrik Höstmad, anser återstår att se.

Totalt fyra dåliga nyheter

Detta är fyra riktigt dåliga nyheter för uppstickarpartiet Demokraterna som skaffade sig stort väljarstöd 2018 genom det osanna påståendet att de skulle kunna stoppa Västlänken.

Martin Wannholt och Demokraterna bygger hela sin politik på att framstå som den enda kraften som kan ta itu med en påstått dysfunktionell styrning och förvaltning av staden.

En stor del av Demokraternas existens bygger samtidigt på Martin Wannholts retoriska skicklighet och förmåga att ta plats i medierna.

Klarar han att ”göra en Busch” och hålla sig kvar i sin partiledarroll under pågående förundersökning?

Går det till åtal är Martin Wannholt körd i politiken. Förundersökningen behöver läggas ned i god tid till valet nästa år, om han ska ha en chans att reparera sin trovärdighet.

Henrik Munck har också varit ett av partiets främsta dragplåster. Han har betraktats som partiets självklara tvåa. De interna stridigheterna har inte synts utåt. I medierna har Munck tvärtom framstått som en rak orädd och citatvänlig sanningssägare i frågor som engagerar allmänheten.

Nu försökte alltså partiledningen köpa ut Munck för två miljoner kronor. Det kan väljarna uppfatta som stötande, med tanke på att partiet aldrig missar en möjlighet att slå ner på kommunalt slöseri med skattepengar.

Ingen är särskilt förvånad

Varken den juridiska krisen, som Martin Wannholt nu kastas in i, eller bråket om Henrik Munck är särskilt överraskande för alla som följer lokalpolitiken på nära håll.

Uppgifterna om Wannholts misslyckade och ifrågasatta teak-investeringar i Brasilien cirkulerade redan för flera år sedan. Investerare som känner sig förda bakom ljuset har försökt få honom lagförd tidigare.

I sociala medier spreds också en uppseendeväckande film med Martin Wannholt där han skjutsade runt några av sina kunder. Språkbruket som Wannholt hördes använda då har inte hörts i en svensk grabb-bastu av värsta sorten sedan någon gång 1963 eller så – på hösten.

Det kunde inte förklaras av att det är varmt och fuktigt i Brasiliens regnskog.

Martin Wannholt lämnade Moderaterna under tumultartade former efter en maktstrid.

Henrik Munck har också en historia av att hamna i offentliga storgräl med sina uppdragsgivare och sedan bli utköpt. Det hände på AB Volvo. Samma sak i Miljöpartiet.

Han har följaktligen hamnat i bråk även i den nya politiska miljön.

Tidigare har även en annan av Demokraternas stora prestigevärvningar inför valet 2018 gått samma väg. Tidigare socialdemokratiska toppolitikern Jahja Zeqiraj bröt med sitt nya parti för två år sedan. (Men han hamnar fortfarande i hetluften då och då, senast i rollen som ordförande i styrelsen för det inställda Göteborgsvarvet).

“Smutskastning”

Demokraternas partiorganisation har en stor krishanteringsuppgift framför sig. Linjen hittills tycks vara att de obehagliga uppgifterna som sprids är försök till smutskastning.

Det är dramatik på hög nivå i Göteborgs politiska värld just nu. I nästa text gör jag ett försök att skildra dagsformen hos partierna och deras affischnamn.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.