Skitvattnet, samordningen och tempot avgörande för batterifabriken

En investering på 30 miljarder kronor, 3 000 nya industrijobb och en position som en ledande region i världens just nu hetaste industriella omställningstrend. Northvolts och Volvo Cars beslut att lägga batterifabriken i Torslanda är en mycket stor framgång för det västsvenska fordonsklustret. Men det innebär också stora åtaganden för Göteborgs stad.

Northvolt vet hur man ställer krav på städer som tävlar om tusentals nya industrijobb. Det lärde sig alla svenska kommuner som var med i racet när Skellefteå drog vinstlotten för några år sedan. Det gäller även Göteborg, som var långt framme då också.

Det handlar inte om kommunala subventioner. Men det finns så många förutsättningar som behöver optimeras för att Northvolts vd Peter Carlsson ska peka med sin trollstav och säga ”där ska fabriken ligga”.

Och det är många som vill vara honom till lags, runt om i Europa.

Tempot är avgörande. Byggstart är planerad redan om ett år. Redan 2025 ska fabriken klara av att producera batterier för en halv miljon bilar per år.

Northvolt har vant sig vid största möjliga kommunal uppmärksamhet. I en stad som Skellefteå har företaget självklart fått en huvudroll. Den här gången har både mindre svenska städer och andra europeiska städer varit med i tävlingen.

Tillgången till energi, som Northvolt och Volvo Cars kan kalla fossilfri, är en av de stora bitarna i det pussel som varje kommun/region behöver lägga i det som sedan presenteras under begreppet ”erbjudande” till företagen.

Lika viktigt är att infrastrukturen för att distribuera energin är robust och tillförlitlig – hela vägen fram till fabriken.

Energifrågan är förstås en nyckelfaktor. Under presskonferensen på fredagsförmiddagen blev det också tydligt att Northvolt ställer stort hopp till att planerna på havsbaserade vindkraftverk utanför västkusten förverkligas.

Andra stora frågor är förstås tomtmark i ett för ändamålet attraktivt läge, ett garanterat högt tempo i planprocessen, fungerande kollektivtrafik och en trovärdig plan för tillgången till välutbildad arbetskraft. Där är bostadsfrågan en viktig del.

Tillgången till stora volymer vatten för produktionen är också en avgörande faktor för en batterifabrik.

Jag kan föreställa mig hur många digitala möten med olika kommunala förvaltningar och bolag, och med stans politiker, som krävts det senaste året för att få ihop allt det här i ett paket som Northvolt och Volvo Cars bestämmer sig för att satsa på.

Men Göteborg lärde sig mycket av denna arbetsmetodik i samband med Geelys etablering på Lindholmen. Den förutsatte också ett mycket högt kommunalt och samordnat planeringstempo. Det hade man säkert nytta av även den här gången.

Trafikfrågor, planfrågor med mera har säkert hanterats i någon form av samordnad organisation där Business Region Göteborg haft en nyckelroll både internt och i kontakterna gentemot näringslivet.

Göteborgs största fördel är förstås att Volvo Cars Torslandafabrik ligger där den ligger och att det finns lämplig mark alldeles bredvid för jätteanläggningen som ska förse bilarna med batterier.

Men det har säkert också varit en fördel att Göteborgs kommunala energibolag Göteborg Energi suttit med vid förhandlingsbordet. Här ligger garantierna för energiförsörjningen och infrastrukturen för energi.

Göteborg Hamn och närheten till logistikytorna på Hisingen är andra viktiga pusselbitar.

Men vad jag förstår har ett annat, lite mindre glamouröst kommunalt bolag, också haft en nyckelroll. Bara några kilometer från Volvo Torslanda finns Gryaabs anläggning Ryaverket.

Dit leds avloppsvatten från 790 000 personer i Ale Göteborg, Härryda, Kungälv, Lerum, Mölndal och Partille. Skitvattnet går genom ett 13 mil långt tunnelsystem.

Det här, just nu ganska virusmättade bajsvattnet, blir ett trumfkort för batterifabriken. I renad form kan det användas som så kallat tekniskt vatten i batteriproduktionen.

Gryabs tekniska lösning på detta kan ha avgjort till Göteborgs fördel.

Göteborgs stad får också ordentlig cred från näringslivet för att man lyckats få ihop det här. Så här kommenterar Västsvenska Handelskammarens vd Johan Trouvé i sitt pressmeddelande:

 – Beslutet att lägga batterifabriken i Göteborg är ett kvitto på styrkan, bredden och kompetensen som finns hos det västsvenska näringslivet. Den säkerställer oss som norra Europas ledande region för elektromobilitet för en lång tid framöver konstaterar Johan Trouvé och fortsätter;

 – Vi vill rikta en eloge till de politiker och tjänstemän som arbetat för att detta ska bli verklighet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.