Vad kommer att krävas för att Frihamnsdagarna ska bli som de marknadsförs? ”Sveriges nya arena för fria samtal”. Första upplagan är kraftigt lokalt präglad. Men Göteborg har både självkänsla och kunskaper för att sätta avtryck i de stora nationella och internationella framtidsfrågorna.
Under två dagar i början av september (3-4) arrangeras Frihamnsdagarna för första gången i Göteborg. Vi är säkert rätt många som ser fram emot detta. Programmet imponerar med ett hundratal punkter.
På fem scener, ett samtalstorg och en öppen yta ska diskussionen föras på i huvudsak tre teman; demokrati, hållbarhet och framtid.
I debatter, kulturinslag, livesändningar, politiska tal, seminarier, workshops och mycket mer ska ämnen som bostadsbristen, demokratin, droger, ekonomi, företagande, idrott, innovation, jämställdhet, klimat, kriminalitet och mycket mycket mer avhandlas ur olika aspekter.
Missa inte Anders Johanssons sju programtips:
- Blir det några valutspel?
- Har våra resvanor ändrats långsiktig
- Har regeringen något nytt att berätta om kriminaliteten?
- Varför i hela friden vill inte människor ta till sig kunskap?
- Hur utvecklas demokratin i världen – och i EU?
- Har Göteborgs-andan fått liv igen?
- Kan musiker rikta fokus mot det okända valet?
Ett smörgåsbord för politiknördar
Det är ett smörgåsbord för politiknördar, en samhällsintresserad allmänhet och för dem som försörjer sig i det som en tidigare kollega brukade beskriva som ”tyck- och tänkbranschen”.
Initiativtagarna Ali Tabrizi och David Björneloo, och alla volontärer och andra som slitit med det här arrangemanget, har gjort ett jättearbete. Det är ingen enkel sak att dra ihop så många kvalificerade människor för en samhällsdebatt i maratonformat.
Till ett forum som ännu inte har bevisad dragningskraft på publiken.
Redan innan första panelen häller upp bubbelvatten i glasen ligger de stora förväntningarna nära till hands. Förväntningar på något som liknar den färgsprakande marknads- och mingelplats som stadsparken i Visby huserar under varumärket Almedalsveckan.
Åsiktsmånglare, påverkansproffs, politikpratkvarnar, mediekändisar, nyhetsankare, rosévinspimplare, kortklippta män med grå kostym, smarta solglasögon och örsnäcka – samt de flesta av landets främsta makthavare synliga och inom räckhåll för närkontakt på stadens trånga gator.
En marknad med stort värde
En sådan nationell åsiktsmarknad är inte bara guld för samhällsdebatten. Den har också ett stort kommersiellt värde för väldigt många olika parter. För lobbyister, kommunikationsbyråer, medieföretag och inte minst för staden.
Göteborg skulle naturligtvis ha stor glädje om någon lyckas bygga upp något liknande. Inte minst värdefullt är lokaliseringen i Frihamnen. Det är en plats i stadens mitt som Göteborgs stad länge, enträget, och av olika skäl inte så framgångsrikt, jobbat för att lansera som citystadsdelen med enorm framtidspotential.
Men en sorts Almedalen Väst är kanske inte alls vad arrangörerna siktar på. Här handlar det först av allt att skapa det utvecklande samtalet om vår gemensamma framtid.
Det är mycket värt det också. Och det blir intressant att följa om Frihamnen med tiden kan utvecklas till att bli hela nationens samtalsarena.
För det kommer nog ta tid.
Palme stod på lastbilsflaket i Visby
Efter Palmes mytomspunna sommartal på lastbilsflaket i Visby tog det många årtionden innan Almedalsveckan blev ett av landets mest betydelsefulla åsiktsforum vid sidan av riksdagen.
Lite grand som Bok & Bibliotek. Ett format. En struktur. En modell. En stad. En mingelmarknad.
På Frihamnsdagarna ska lokala politiska ledare som till exempel Martin Wannholt (D), Centerns Emmyly Bönfors och Moderaternas kommunstyrelseordförande Axel Josefson hålla partiledartalen.
De kan kanske inte så samma livskraftiga frö som Palme en gång i tiden petade ner i Visbyparkens mylla.
När Almedalen pratar om de stora politiska frågorna på nationell nivå, med landets främsta makthavare på plats, lägger sig Frihamnsdagarna i flera fall på utpräglad lokal nivå. Med samma lokala makthavare, debattörer och lobbyister som vi möter i många andra lokala och regionala sammanhang.
Det betyder inte att det blir ointressant. Det finns mängder med intressanta människor och frågeställningar i vår del av landet, och Frihamnsdagarnas format gör det möjligt att sätta frågor och kunskaper från skilda områden in i ett större gemensamt sammanhang.
Men det finns också seminarier och debatter på programmet som direkt tar det nationella perspektivet. Det gäller särskilt i frågor där Göteborg med stort självförtroende kan gå fram med nationell eller internationell kompetens.
Som innovation inom mobilitet, energi och stadsutveckling
Här finns goda möjligheter för Frihamnsdagarna att ta en nationell roll.
Tydligare formuleringar, tack
Programmet är fullt av trendiga ord och begrepp. Fluff och floskler? Kanske. När Johanneberg Science Park ”förmedlar framtidsoptimism och visar på möjliga vägar för att kanalisera innovativa idéer som bidrar till att skapa ett hållbart samhälle med människan i centrum” blir i alla fall jag skeptisk.
Det är mycket ”nyskapande”, ”innovativa idéer” och ”utvecklingsresor” i den här typen av seminarier. Jag hoppas på mer konkret innehåll. Tydligare formuleringar. Skarpare visioner.
Några stora frågetecken
Det finns några stora frågetecken för Frihamnsdagarna.
Finns publikunderlaget för så många, ganska smala, ämnen?
Kommer det att finnas substans bakom programmets stora ord?
Finns kraften att marknadsföra tillställningen tillräckligt effektivt?
Är det tillräckligt kända personer i programmet?
Går det att skapa medieintresse hos andra än de lokala medierna?
GP och Sveriges Radio i Göteborg är med på noterna. Men hur blir det med de stockholmsbaserade redaktionerna?
Det blir avgörande för uthålligheten hos arrangörer, organisationer, företag och opinionsbildare. Det räcker inte att de pratar om sina budskap med varandra. De har alla hört alltihop förut.
För att nå framgång behöver deltagarna känna att de når ut till en större publik och kan påverka i större format. Med nationellt och helst internationellt avtryck.
Hela programmet direktsänds på webben. Inträdet är gratis. Men det kommer vara utspelen, nyhetsvärdet och debatthettan som avgör hur många följare det får.
Bränner det till kan arrangemanget flyga och Frihamnsdagarna bli en institution.
Oj vad vi längtar.