Vad handlar din bok om?
Den frågan har jag fått många gånger nu. Det korta svaret är yttrandefrihet. Den röda tråden är; vad får man säga, vem tillåts tänka högt och var kan man känna sig trygg med sina funderingar utan att få åsiktselitens klubba i huvudet?
På jobbet? Bland kompisar? I det offentliga?
Sedan är ju allt det där förpackat i många olika stories. Triviala och smått humoristiska. Blandat med djupaste allvar och rent raseri. Fördomar och eftertänksamhet. Fördömande och efterklokhet. Svängarna är ibland oväntade och halsbrytande.
Om du blir nyfiken hoppas jag att du trycker på köpknappen. Du hittar boken Misstron – ”De tvärsäkra äger inte mig” hos de stora nätbokhandlarna.
Men du kan också beställa den tryckta boken direkt från mig. Då får du också en personlig hälsning i boken.
Enklast swishar du till KGAB Förlag: 123 478 6372
Priset är 229 kronor plus 39 kronor i porto och frakt till din brevlåda. Totalt 268 kronor.
Glöm inte att skriva namn och leveransadress i meddelandefältet.
Du kan också beställa den tryckta boken direkt från min egen nystartade butik här på bloggen.
Men du kan även välja att läsa Misstron som E-bok. Det är billigare, och med snabbare leverans.
Vill du hellre läsa på skärmen hittar du köpknappen på den här länken.
Om du vill sprida ordet, får du dessutom kärlek.
Det är ett tufft jobb att skriva böcker. Jag anade nog det, men min respekt för författare har blivit allt större under den här processen. Särskilt för debutanter.
Själv har jag gjort en lång kunskapsresa. Jag antar att jag kan sätta titeln ”författare” på visitkortet nu. Men där kan det nu också stå ”förläggare” och ”bokhandlare”.
Jag valde tidigt bort att försöka intressera de ”riktiga” förlagen för materialet. Där är konkurrensen stenhård. Det finns utmärkt hjälp att köpa från seriösa så kallade hybridförlag, där författaren själv står den ekonomiska risken. Men jag landade i att istället göra det mesta själv i det här första projektet, och ta hjälp av goda vänner med grym kompetens på till exempel grafisk design.
För att få ut en bok på marknaden behöver man inte bara producera den i text och form. Det krävs också ett antal avtal med diverse mellanhänder för allt från tryck till distribution, försäljning och betallösningar. Alla skär emellan. I slutänden blir det inte många kronor över till upphovsmannen. Timersättningen för att under många månader sätta sisådär 60 000 ord i rätt och läsbar ordning blir mikroskopisk.
Det krävs rejält stora upplagor och väl marknadsförda försäljningssuccéer för att lyckas i den branschen. All respekt till dem som klarar det.
Men det har heller inte varit min avsikt att bli rik på detta första bokprojekt. Belöningen ligger i att få berätta något om vår tid, som jag tycker är värt att berätta. Jag tror och hoppas att det är många som kommer att känna igen sig i de resonemang som bokens huvudperson Arve och hans vänner för. Och att man kanske ska känna sig en smula lättad över att någon sätter ord på känslor som man själv går och bär på.
Som en liten obetydlig aktör i den stora fina förlagsvärlden har man kontroll och kan agera snabbt. Men man känner sig också utlämnad och osäker. Varje nytt steg är på okänd mark.
Med boken Misstron är det dessutom så att jag har lagt in mycket av mig själv och några egna smärtsamma upplevelser.
Den som intresserar sig för min upplevelse av hur det 2013 var att ta beslutet att lämna Göteborgs-Postens redaktion, och företaget jag lojalt tjänat nästan hela mitt yrkesliv, får till exempel lite av sin nyfikenhet stillad.
Det är länge sedan nu, och det finns ingen smärta eller bitterhet kvar från den händelsen. Men jag berättar den ändå, för den passar så bra in i den röda tråden om fri tanke och fritt yttrande.
Som alltid, går det säkert att se även dessa händelser från andra perspektiv.
Men vågar du själv säga vad du tycker går fel på en arbetsplats med chefer som utan sjökort och kompass styr skeppet rakt mot det livsfarliga grundet?
Du hittar alltså en hel del av mig i bokens huvudperson. Men han har också helt egna åsikter och karaktärsdrag.
Med ett par undantag (Chi och Agne) är karaktärerna i Arves brokiga och diskussionslystna kompisgäng skapade i författarens fantasi. De har personligheter som är sammansatta av många olika människor. Levande, döda och uppdiktade. Alla eventuella likheter med nu levande personer är, som det brukar heta, tillfälligheter.
Blir du retad, road, rasande eller berörd av det du läser i Misstron? Hör i så fall gärna av dig till mig. Jag vill verkligen veta.