11 januari, 2018

En ödesfråga för Göteborg

Av Kenny

Ljus eller mörker? Det som händer i fordonsbranchen förändrar allt i Göteborg.

Vi såg det hända med stöveltillverkaren och mångsysslaren Nokia. Tidigt 1990-tal insåg dåvarande koncernchefen Jorma Ollila att mobiltelefonins språng till digital teknik öppnade ett fönster på vid gavel. Nokia satsade på GSM och lämnade de gamla analoga dominanterna bakom sig. De företagen dröjde sig kvar lite för länge vid frestelsen att suga ut det sista ur den gamla tekniken.
Med det våghalsiga vägvalet tog det finska bolaget sensationellt nog hand om mer än 40 procent av världens mobilmarknad. Under några år var Nokia det mest innovativa och konsumentinriktade varumärket i telekomvärlden. Med kameramobiler, musikmobiler, design och kvalitet.
Sedan kom Steve Jobs med sin Iphone och vände upp och ned på allt igen. Och Samsung.

Nokias öde vad beseglat. Inte för att de gjorde sämre telefoner, utan för att de alldeles för sent fullt ut förstod grejen med mobilt internet. Att värdekedjorna skulle se helt annorlunda ut och prylarna i konsumenternas händer skulle göra helt andra grejer och tillfredsställa helt andra behov än vad som rymdes i den daterade uppfattningen om vad en telefon var för något.

Vi har sett det där så många gånger nu. Historiskt. Under de senaste decennierna. De senaste åren. I stort sett varje dag. Mogna branscher med dominerande storföretag och starka varumärken slås ut av uppstickare som bygger nya tjänster på helt ny teknologi och utan förutfattade meningar om kundernas behov och hur nya affärsrelationer kommer att utvecklas.

Stora företag och arbetsgivare i Göteborg är just nu inne i ett dramatiskt sådant skifte. De ser med all säkerhet vad som håller på att hända, försöker ställa om och haka på trenderna men är osäkra på hur snabb omställningen kommer att vara och hur mycket de själva ska driva på.
För när det händer förlorar bolagen sina gamla trygga intäktsflöden och riskerar att hamna i en helt annan position i värdekedjan än man har vant sig vid.
Jag talar förstås om det västsvenska fordonsklustrets stora aktörer, särskilt de med ett delat varumärke som börjar på V och slutar på O.

I våras, när jag jobbade på Business Region Göteborg, gjorde vi en artikelserie som gick på djupet i de här frågorna. Sedan dess har både affärsmedierna och vanliga tidningar på allvar börjat fyllas med intressanta artiklar om den stora omställningen i fordonsindustrin.

Omställningen innehåller extrema svårigheter som ska hanteras med uppfinningsrikedom och modigt ledarskap, men bjuder också på lika extrema möjligheter att ta nya positioner, skapa nya affärer och bygga världsledande varumärken.

Detta är en av Göteborgs absoluta ödesfrågor. En enormt intressant möjlighet. Men också en risk.
Förutsättningarna är goda. I Göteborg finns en mängd nytänkande specialiserade småföretag som kompletterar den kompetens och de mycket stora investeringar i forskning och utveckling som de stora företagen står för. Inte minst genom det kinesiska kapitalet. Slantar som till exempel Ford aldrig skulle ha lagt in i Torslanda.
Koncentrationen av aktörer som AB Volvo, Volvo Cars, Cevt, Geely, Rise, Ericsson, Huawei och de många teknikkonsulterna ger Göteborg ett försprång i utvecklingen mot eldrivna fordon, uppkopplade fordon med nya tjänster och självkörande fordon.

Men det som händer i den här branschen är mycket djupare än att bilen förändras. Precis som med mobiltelefonen kommer förmågan att frigöra sig från den gamla betydelsen av begreppet bil avgöra vem som blir framgångsrik – och vem som blir förlorare. Vem som tar ledningen – och vem som i bästa fall blir en enkel leverantör av hårdvara till helt nya varumärken.

Vad ska det som vi och traditionella varumärkesägare kallar för bil i dag göra för jobb för oss konsumenter i morgon? Sannolikt är det något helt annat än det min begränsade fantasi ger mig förmåga att tänka ut.
Kanske skapas inte de största affärsmöjligheterna i tillverkningen av burken vi ska åka runt i, utan i de data som samlas in när vi åker runt – eller vad vi nu gör. I så fall blir det viktigare att behärska den affären än att begripa sig på hästkrafter och prestanda.

Steve Jobs är död och Apple är inte längre samma nyskapande företag. Men det finns nya människor och andra aktörer med samma förmåga att vända upp och ned på hela branscher. Finns det någon sådan i Göteborg? I Helsingfors? I Kina?

Lästips:
Jonas Fröberg i Svenska Dagbladet, om tvivel på att de stora biltillverkarna, inklusive de svenska, har vad som krävs för att ta vara på möjligheterna i omställningen:

https://www.svd.se/volvo-cars-maste-borja-prata-om-i-elefanten-i-rummet

Kontext, Business Region Göteborg, om AB Volvos satsning på Campus Lundby:

https://www.businessregiongoteborg.se/sv/kontext/volvo-group-tar-historien-i-framtiden

Ny Teknik rapporterar från teknikmässan CES om Samsungs satsning på teknik för självkörande bilar:

https://www.nyteknik.se/fordon/samsung-satsar-pa-ny-losning-for-autonoma-fordon-6892786

Kontext, Business Region Göteborg, min egen intervju med Janne Hellåker på Lindholmen Science Park om hur stor omställningen egentligen är:

https://www.businessregiongoteborg.se/sv/kontext/storre-nar-smarta-mobiler-andrade-allt