Vi såg det hända med stöveltillverkaren och mångsysslaren Nokia. Tidigt 1990-tal insåg dåvarande koncernchefen Jorma Ollila att mobiltelefonins språng till digital teknik öppnade ett fönster på vid gavel. Nokia satsade på GSM och lämnade de gamla analoga dominanterna bakom sig. De företagen dröjde sig kvar lite för länge vid frestelsen att suga ut det sista ur den gamla tekniken.
Med det våghalsiga vägvalet tog det finska bolaget sensationellt nog hand om mer än 40 procent av världens mobilmarknad. Under några år var Nokia det mest innovativa och konsumentinriktade varumärket i telekomvärlden. Med kameramobiler, musikmobiler, design och kvalitet.
Sedan kom Steve Jobs med sin Iphone och vände upp och ned på allt igen. Och Samsung.
Nokias öde vad beseglat. Inte för att de gjorde sämre telefoner, utan för att de alldeles för sent fullt ut förstod grejen med mobilt internet. Att värdekedjorna skulle se helt annorlunda ut och prylarna i konsumenternas händer skulle göra helt andra grejer och tillfredsställa helt andra behov än vad som rymdes i den daterade uppfattningen om vad en telefon var för något.
Vi har sett det där så många gånger nu. Historiskt. Under de senaste decennierna. De senaste åren. I stort sett varje dag. Mogna branscher med dominerande storföretag och starka varumärken slås ut av uppstickare som bygger nya tjänster på helt ny teknologi och utan förutfattade meningar om kundernas behov och hur nya affärsrelationer kommer att utvecklas.
Stora företag och arbetsgivare i Göteborg är just nu inne i ett dramatiskt sådant skifte. De ser med all säkerhet vad som håller på att hända, försöker ställa om och haka på trenderna men är osäkra på hur snabb omställningen kommer att vara och hur mycket de själva ska driva på.
För när det händer förlorar bolagen sina gamla trygga intäktsflöden och riskerar att hamna i en helt annan position i värdekedjan än man har vant sig vid.
Jag talar förstås om det västsvenska fordonsklustrets stora aktörer, särskilt de med ett delat varumärke som börjar på V och slutar på O.
I våras, när jag jobbade på Business Region Göteborg, gjorde vi en artikelserie som gick på djupet i de här frågorna. Sedan dess har både affärsmedierna och vanliga tidningar på allvar börjat fyllas med intressanta artiklar om den stora omställningen i fordonsindustrin.
Omställningen innehåller extrema svårigheter som ska hanteras med uppfinningsrikedom och modigt ledarskap, men bjuder också på lika extrema möjligheter att ta nya positioner, skapa nya affärer och bygga världsledande varumärken.
Detta är en av Göteborgs absoluta ödesfrågor. En enormt intressant möjlighet. Men också en risk.
Förutsättningarna är goda. I Göteborg finns en mängd nytänkande specialiserade småföretag som kompletterar den kompetens och de mycket stora investeringar i forskning och utveckling som de stora företagen står för. Inte minst genom det kinesiska kapitalet. Slantar som till exempel Ford aldrig skulle ha lagt in i Torslanda.
Koncentrationen av aktörer som AB Volvo, Volvo Cars, Cevt, Geely, Rise, Ericsson, Huawei och de många teknikkonsulterna ger Göteborg ett försprång i utvecklingen mot eldrivna fordon, uppkopplade fordon med nya tjänster och självkörande fordon.
Men det som händer i den här branschen är mycket djupare än att bilen förändras. Precis som med mobiltelefonen kommer förmågan att frigöra sig från den gamla betydelsen av begreppet bil avgöra vem som blir framgångsrik – och vem som blir förlorare. Vem som tar ledningen – och vem som i bästa fall blir en enkel leverantör av hårdvara till helt nya varumärken.
Vad ska det som vi och traditionella varumärkesägare kallar för bil i dag göra för jobb för oss konsumenter i morgon? Sannolikt är det något helt annat än det min begränsade fantasi ger mig förmåga att tänka ut.
Kanske skapas inte de största affärsmöjligheterna i tillverkningen av burken vi ska åka runt i, utan i de data som samlas in när vi åker runt – eller vad vi nu gör. I så fall blir det viktigare att behärska den affären än att begripa sig på hästkrafter och prestanda.
Steve Jobs är död och Apple är inte längre samma nyskapande företag. Men det finns nya människor och andra aktörer med samma förmåga att vända upp och ned på hela branscher. Finns det någon sådan i Göteborg? I Helsingfors? I Kina?
Lästips:
Jonas Fröberg i Svenska Dagbladet, om tvivel på att de stora biltillverkarna, inklusive de svenska, har vad som krävs för att ta vara på möjligheterna i omställningen:
https://www.svd.se/volvo-cars-maste-borja-prata-om-i-elefanten-i-rummet
Kontext, Business Region Göteborg, om AB Volvos satsning på Campus Lundby:
https://www.businessregiongoteborg.se/sv/kontext/volvo-group-tar-historien-i-framtiden
Ny Teknik rapporterar från teknikmässan CES om Samsungs satsning på teknik för självkörande bilar:
https://www.nyteknik.se/fordon/samsung-satsar-pa-ny-losning-for-autonoma-fordon-6892786
Kontext, Business Region Göteborg, min egen intervju med Janne Hellåker på Lindholmen Science Park om hur stor omställningen egentligen är:
https://www.businessregiongoteborg.se/sv/kontext/storre-nar-smarta-mobiler-andrade-allt
Hej,
sett i jobb så är väl en stor utmaning att vi kan
möta den digitaliseringsvåg som nu rullar ut
allt fortare och lämnar arbetstillfällen exponerade mot
eliminering.
Den största mätt i börsvärde är väl Amazon idag.
Även i antal anställda. Och Ali Baba ligger i kölvattnet.
Kan Göteborg bli leande i ett Retail Technology initiativ
liknande det som finns på Lindholmen, Johanneberg
och Medicinarberget ?
Hur många 18-34 åringar arbetar inom handeln idag?
Vad händer med dem när vi svenskar stannar hemma
och handlar i soffan istället för att åka till Frölunda Torg, Nordstan, Allum?
Tror du att det finns förutsättningar för detta i Göteborg Robert? Logistikkunnandet finns här.
Göteborg har inte sämre förutsättningar än någon annan plats. Här finns möjligheter för oss.
Se gärna mer via denna länk
https://www.dropbox.com/s/2volmk1gmwdo7ja/Re%20Tech%20Center%20-%20Digital%20Handel%202017%2010%2019.pptx?dl=0
Kul att du skriver här igen. Hoppas på mer…
Mina reflektioner http://shorelinelabs.org/2018/01/16/vad-skall-goteborg-ha-for-roll/
Med dina erfarenheter från Göteborgs näringsliv, och de transformationer som skett inom media, vad tycker du hade varit rätt åtgärder? Vad är dina call to action?
Mer än att hoppas på att någon skall kliva fram och ”vända upp och ner på en hel bransch”. Det känns inte som vi fostrar den typen av människor på Hisingen 🙂
Jag har väl inte mer att komma med än det som du själv pekar på i din utmärkta blogg. Men jag är ändå ganska optimistisk. Främst för att det verkar finnas en ny öppenhet från Göteborgs storföretag att släppa in de små kreativa entreprenörsdrivna verksamheterna i sina egna utvecklingsmiljöer. Vi ser det hos Astra Zeneca i Mölndal, i det som kallas AZ Bioventure Hub. Samma tankesätt finns i nya Mobility XLab i Zenuitys hus på Lindholmen. Där är det Volvo Cars och Autoliv som öppnar upp för ett prestigelöst samarbete. Något liknande verkar AB Volvo tänka kring nya Campus Lundby. I min gamla medievärld tror jag mycket hade sett helt annorlunda ut om de traditionella medieföretagen redan för 15-20 år sedan vågat öppna dörrarna för nytänkande små it-företag utan att snegla för mycket på hoten mot den egna affären. Det hade varit gott att se GP-huset fyllt med sådana bolag, i nära samarbete med tidningsföretaget, jämfört med de hyresgäster som finns där nu. Istället för att köpa upp småbolag som någon sorts ganska chansartade riskkapitalplaceringar behöver företag som står inför förnyelse släppa in nytänkarna rakt in i verksamheten. Och de traditionella bolagen behöver generöst bidra med sina resurser för att de nya ska lyckas ta fram nya tjänster. Det är att utmana sig själv på riktigt. Det är också en fin konkurrensmöjlighet för Göteborg som nytänkande storstadsregion med de fördelar som finns här.
Håller med. Det återstår väl att se om det blir på riktigt eller om det blir ”innovationsteater” a la det vi sett hittills från stora bolag. Många skarpa startups/entreprenörer jag träffar håller sig avvaktande… AZ verkar dock ha byggt lite moment.
Sedan känns det som att man måpste få till ett helt ekosystem från såddkapital till rejäla VC-investeringar. Vet du om man tänkt i dessa banor?
Hade varit kul att kartlägga dessa initiativ bortom de lite ytliga pressreleaserna 🙂
Det ska bli intressant att följa detta. I media eller på annat sätt.
Välkommen tillbaka! Jag är lite bekymrad över hur (o)snabb automotive-branschen är. Egentligen. För inte alltför många år sedan var jag engagerad i ett nätverk för företag som utvecklar och tillverkar teknik inom sensorer och mikrovågskommunikation. Vi arrangerade bl a en workshop med div utvecklingsfolk från de svenska fordonstillverkarna. Syftet var att visa på potentialen i att utveckla nya applikationer. Jag ska inte säga att ointresset var kompakt, men responsen var ungefär ”vi behöver inte”. Idag är alla ”på”tekniken, den är ju bl a avgörande för självkörande bilar.
Grym bild förresten!
Tack! Stora farkoster tar tid på sig när de ska svänga. Jag har hört andra vittnesmål av liknande slag. Det krävs visionära och modiga företagsledare för att göra en sådan omställning – få organisationen att tro på det och medarbetare att känna lusten inför det nya. På kort sikt skapas naturligtvis otrygghet för många medarbetare. Jag känner personligen förstås igen allt detta från mediebranschen.
Bilden är från några magiska minuter i somras när åskovädret drog in över Göteborgs city.