Demokraterna tar linbanan till valsegern

Vinnande förslaget i arkitekttävlingen för linbanan till Lindholmen. Illustration: UNStudio och Kjellgren Kaminsky

Förändringarna i Göteborgs medielandskap bidrar till att det nya partiet Demokraterna blir valvinnare i höst. I en brinnande längtan efter förändring ses uppstickaren som ett oförstört alternativ och en röst åt ”sunt förnuft” där linbanan är nästa stora hatobjekt.

Det är mycket som talar för ett historiskt maktskifte i Göteborg. Oppositionen är entusiastisk över möjligheterna att sätta punkt för Socialdemokraternas maktinnehav i ett av arbetarrörelsens starkaste fästen.

Utgångsläget har aldrig varit bättre för att lyckas med detta. Motståndarna S och MP är svårt skadeskjutna. MP av partiets kris på riksplanet och S av den lokala förtroendefällan som man aldrig lyckas ta sig ur.

Göteborg är inne i en fantastisk utvecklingsfas och exportindustrin går som tåget. Både på egna meriter och dopad av den svaga kronan. Arbetsmarknaden är glödhet och staden hamnar högt på olika internationella topplistor över innovationsklimat, livskvalitet och besöksmål.

Trots detta kämpar den nuvarande politiska ledningen i rejäl motvind.

Delvis fångad i samma stormvind sitter även allianspartierna. De har också blivit en del av förtroendeproblematiken där Västlänksmotståndet slår mot alla partier som i bred enighet står bakom den stora infrastruktursatsningen.

Både S och allianspartierna kläms från två håll. När Socialdemokraterna nu i princip sagt upp bekantskapen med både MP och V är de tacksam måltavla från både vänster och höger.

I S-partiet finns nu också en djup splittring i frågan om flyktingmottagandet. Delar av partiet befinner sig i chocktillstånd och funderar antagligen över alternativen.

Allianspartierna slåss å sin sida om väljarna med såväl Vägvalet som Sverigedemokraterna och Demokraterna.

Det är ett tacksamt läge för spekulationer om hur en lokal regeringsbildning skulle kunna se ut efter valet. Vi har precis sett ett stort och viktigt exempel på en blocköverskridande uppgörelse mellan alliansen och Socialdemokraterna i den stora arenafrågan.

Ett annat, kanske mer troligt, alternativ är förstås Alliansen, eller delar av den, i samarbete med Demokraterna.

Men det är gott om låsningar i de relationerna också. Demokraternas partiledare Martin Wannholt sparkades ut från Moderaterna efter att ha gått i öppen konflikt med partiledaren Jonas Ransgård.

Men Demokraterna tar nu för sig rejält i den politiska debatten i Göteborg. Förutsättningarna för att komma fram som ett nytt alternativ är fantastiskt goda. En starkt bidragande orsak är det nya medielandskapet.

I GP:s ledarsida har partiet fått en hejaklack som heter duga. Under lång tid lämnades de lokala frågorna vind för våg, men nu tar ledarredaktionen tacksamt emot möjligheten att supporta en lokal utmanare som profilerar sig som det ”sunda förnuftets” banerförare nummer ett.

Även utrymmet på tidningens debatt- och insändarsidor erbjuds frikostigt till Demokraterna och till det organiserade Västlänksmotståndet. Misstron mot det som uppfattas som oansvarigt slöseri med skattemedel syns i någon form nästan varje utgivningsdag.

Längtan efter någon som ”säger som det är” och som erbjuder sig att rensa upp i träsket ser ut att vara stor i Göteborg. Belöningen ges i form av glada tillrop både från Demokraternas företrädare och från många läsare som längtar efter förändring.

GP:s nyligen enda publicerade lokala opinionsmätning gav också underlag för analysen att det är Demokraterna som har det politiska initiativet i Göteborg just nu. De höjer temperaturen i den lokala politiken och skärper konkurrensen. Det borde tvinga fram tydlig och skarp retorik från de etablerade partierna.

För möjligheterna att nå fram till väljarna har aldrig varit bättre. Det hänger också ihop med det nya medielandskapet.

Lokala politiker som tidigare varit tämligen okända för allmänheten har goda möjligheter att göra sig synliga och hörda när sociala medier tagit över som den viktigaste kommunikationskanalen.

Där kan politiska kampanjorganisationer med jämförelsevis små men sofistikerade medel påverka opinionen och profilera personer med väljartycke.

Samtidigt tar de traditionella mediernas oberoende journalistik också större plats i en välkommen kvalitetssatsning. De erbjuder både sin publik fler ingångar till den lokala politiska debatten och politikerna nya effektiva plattformar för att exponera sig själva.

Satsningarna på granskande lokal journalistik tvingar de styrande politikerna att visa ledarskap och moralisk resning – eller avslöja sig själva som hycklare utan kontroll.

På nyhetsplats gör alla de lokala medierna ett allt bättre jobb med att granska den kommunala verksamheten. Varje nytt avslöjande klibbar fast på den nuvarande politiska ledningen och ger nytt bränsle i en valrörelse som riskerar att bli smutsig eftersom så mycket står på spel.

GP:s webbsända valdebatter är ett annat bra exempel på hur lokala medier gör nytta under valåret. Till format och genomförande är det fortfarande lite tafatta produktioner. Men sändningarna, som även kan ses i efterhand, ger god information både om personerna i politiken, hur argumenten formuleras och vilka sakfrågor som är stora och särskiljande.

Av de GP-tv-debatter jag tagit del av hittills drar jag några slutsatser:

De skickligaste retorikerna – bäst på att snacka – är Kristdemokraternas David Lega, Demokraternas Martin Wannholt och Vänsterpartiets Daniel Bernmar.

Det betyder sannolikt att deras respektive hjärtefrågor kommer att ta stort utrymme i valrörelsen.

Så här tror jag mycket av snacket kommer att gå fram till valet:

 • Rätten av själv välja leverantör av hemtjänst och äldreomsorg – det vill säga LOV. Det är lagen om valfrihetssystem som ger möjlighet för privata företag att leverera välfärdstjänster. Frågan är laddad för att kommunfullmäktiges majoritet har beslutat att öppna för privata alternativ, men den nu styrande minoriteten gör sitt bästa för att sätta käppar i hjulet för genomförandet.
 • LOV ger Vänsterpartiet goda möjligheter att prata om älsklingsfrågan motståndet mot privata vinster i välfärden och behovet av mer personal i offentlig sektor – med förbättrade villkor och arbetsförhållanden.
 • Kommunal ineffektivitet och ifrågasatta integrationssatsningar kommer att diskuteras oerhört mycket. Ökendjuret kamel kommer att nämnas ofta och de kommunala bolagens existensberättigande blir en profilfråga för Demokraterna.
 • Bostadsbristen och förmågan att genomföra de stora stadsutvecklingsprojekten blir ett annat hett ämne.
 • Företagsklimatets brister konkretiseras av hur villkoren ser ut för handeln i Göteborgs city när framkomligheten minskar och parkeringsplatser tas bort.
 • Planerna på linbana från Järntorget till Wieselgrensplatsen blir nästa stora Västlänkstrauma. Den frågan har allt som behövs för att piska upp ett folkligt missnöje med argument som inte alltid är helt sakliga.https://stadsutveckling.goteborg.se/sv/projekt/stadslinbana/nyheter/se-stadslinbanans-strackning-i-3d-pa-din-mobil-eller-surfplatta/
 • Och så kommer förstås Västlänken fortsätta vara en brännande valfråga – med samma gamla svektema som vi hört under många år nu.

6 tankar på “Demokraterna tar linbanan till valsegern

 1. Kenny!
  Du är tillbaka!
  En av Göteborgs skickligaste reportrar de sista 30 åren
  Gjorde ett kanonjobb på GP,där du kunde de fina Göteborgsföretagen utan o innan
  Mycket bra skriven artikel!
  Hans Janzon
  Ordf Svensk-amerikanska handelskammaren,San Diego,CA

 2. Det är ganska intressant att en uppstickare som Demokraterna får ett sådant stort genomslag. Det visar att de gamla partierna är både oförmögna att förmedla sina argument och ståndpunkter till väljarna. Samtidigt så är det ett bevis på att man saknar en viss förankring i verkligheten när man inte kan fånga upp vad som händer ute i det verkliga livet.

 3. Går som tåget? Sällan eller aldrig, tåget dålig jämförelse. Menar du att exporten är dålig
  Då förstår jag dig.

 4. Väldigt bra, Kenny! Du fångar det politiska läget i Göteborg bättre än någon annan och med din lätthet i språket blir det väldigt lättläst och läsvärt.
  Du är saknad i GP.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.