Därför begär vi replik på Expressen

Den vanliga vinterstormen viner mellan tegelhusen i mitt kvarter. Jag drar igång min Moccamaster, kaffedoften sprider sig. Min älskade sover fortfarande. En bit härifrån i en annan kär familj snusar det lilla barnbarnet.

Jag blippar igång mobilen och möter hans blick på hemskärmen. Det är söndag morgon och jag har det bäst i världen.

Jag hinner tänka det en stund. Förstår att jag måste hinna tänka det lite oftare. Ren och oförställd tacksamhet utan att känna den där nervösa känslan av skuld – för hur mitt liv ser ut jämförelsevis.

Sedan börjar jag läsa Peter Wolodarski i DN: Den tid vi lever i nu är osäkrare, instabilare och farligare än på länge. Krönikan påminner om att ett välordnat kulturellt högtstående samhälle, med demokratiska institutioner, ett rättsväsende att lita på och gemensamma värderingar om människors lika värde mycket snabbt kan förändras – med katastrofala följder.

Sedan skickar den lokala morgontidningen ut den första av varje dags många nyhetsflashar om hot, rån, våld, knivdåd och hot. ”JUST NU: Kraftig brand på camping vid flyktingboende”.

På mobilskärmen hamnar nyheten i höjd med barnbarnets panna.

Jag har övervägt att stänga av lokaltidningens spammande. Vill inte ha det som privatperson. Känner som yrkesperson lite sorg över vad detta nyhetsflöde gör med avsändarens varumärke.

Men redan innan jag har tagit reda på mer om vad som ligger bakom rubriken förstärks förstås den gnagande oro som Wolodarski så tydligt beskriver anledningen till.

Det här är en blogg om kommunikation. Ur olika perspektiv. I mitt vuxna liv har jag aldrig varit med om ett läge där förmågan att kommunicera människor emellan har varit viktigare att vårda.

Jag vill ha ledande politiker som kliver fram från skuggorna i det taktiska partimumlandet och talar nyanserat om begripliga sammanhang. De behöver tala om värderingar, diskutera lösningar och reda ut komplicerade sammanhang. Prestigelöst, empatiskt och hoppingivande.

Annars kommer en annan sorts politiker att kliva fram med slagkraftigt språk, enkla lösningar och den allra värsta sortens manipulation. Den som leder hela nationer spikrakt in i eskalerande konflikter.

”Förnyelse kommer inte längre underifrån i partierna. Partiorganisationerna har blivit hejaklackar. Partierna har blivit konservativa”, säger en professionell kommunikationskonsult i radions God morgon världen när jag sitter här och skriver.

”Partiledningar måste göra egna analyser av vad som måste göras och sedan gå ut med konkreta förslag och låta medlemmarna vara kampanjorganisationer”, säger han och föreslår alltså toppstyrning framför mer tidskrävande och ineffektiv bred dialog.

Inslaget handlar om det som ofta brukar kallas för den ”stora politiska idétorkan”.

Det känns inte så bra att vi har ett samhälle där människor tycks ha accepterat beskrivningen att det råder stor politisk idétorka.

Det skapar utrymme för nya ledare som verkligen har tydliga idéer. Enkla lösningar på svåra problem.

Det är mycket annat jag vill lyfta här. Jag har lovat att återkomma i ett par ämnen som rör gränssnittet mellan journalistik och kommunikation som inte är oberoende. Det kommer, det kommer. Men det här är en hobbyblogg, jag tänker inte ta på mig några prestationskrav.

I dag hade jag tänkt skriva om ett ämne som också engagerar mig. Nämligen den förenklade bilden av Göteborgs utveckling och förutsättningar. Just nu är Göteborg inne i ett utvecklingssprång. Ändå beskrivs staden i förlorartermer.

Expressen

”Vad är det för fel på Göteborg?” ”Göteborgs kräftgång är ett hot mot hela Sverige”. Vinkeln på Expressens ledarkrönika kändes tröttsamt förutsägbar och jag gick igång i min yrkesroll som kommunikationschef på Business Region Göteborg.

Mina kollegor som sitter på färska data om Göteborgsregionens utveckling suckade djupt. Så där ligger det inte till.

Just nu är ju Göteborgsregionens starka utveckling en tillgång för hela Sverige.

Efter mycket övervägande bestämde vi oss för att begära replik på Expressens ledarkrönika. De har lovat att publicera den under måndagen. Här är den:

Göteborg är inne i ett stort utvecklingssprång

Det är en ovanlig åtgärd att gå i ett direkt replikskifte med en stor tidnings åsikter på ledarsidan.

Det finns också en politisk dimension. Beroende på var man står politiskt kan man ha synpunkter på hur bra eller dåligt Göteborg utvecklas. Och vad är bra respektive dåligt? Min arbetsgivare är ett kommunalt bolag. I styrelsen sitter politiker från olika läger. Som tjänstemän driver vi inte politiska frågor.

Parallellt med detta förs en debatt i Göteborg där det sprids en uppfattning om att verklighetsbeskrivningen haltar hos Göteborgs makthavare. Varumärkesforskaren Eva Ossiansson tar upp detta när hon intervjuas av min tidigare kollega Dag Fransson (för övrigt Dagges allra sista artikel i GP. Lycka till i den nya friheten Dagge, vi ses på kajen!).

”Göteborg står inför många utmaningar och det finns en brist på självinsikt i stan”, säger Eva Ossiansson i artikeln.

Hon efterlyser en “ärlig nulägesanalys” från de göteborgska makthavarnas sida.

På något sätt har det blivit omöjligt att bemöta negativa synpunkter på Göteborg – särskilt om kritiken framförs från Stockholms horisont.

Då blir man lätt stämplad som ”lättkränkt 031-a”.

För mig personligen finns det en dimension till av det här. Jag har ju själv varit i rollen som kritisk granskare av Göteborgs utveckling. I olika sammanhang har jag pekat på några av de saker som tas upp i Expressenkrönikan. Till exempel att allt för många unga välutbildade människor som står i begrepp att göra karriär och bilda familj väljer att flytta från Göteborgs stad till grannkommuner eller till Stockholm.

Efter dessa övervägande bestämde vi oss för att ändå begära replik på Expressens påståenden. Egentligen är det inte så svårt. Vi har två stora starka fördelar i en sådan debatt:

Bra koll på fakta och analysdata om Göteborgsregionens utveckling och läge. Och en genomarbetad analys om Göteborgsregionens stora utmaningar som hela vår verksamhetsstrategi för de kommande åren grundas på.

Göteborgsregionen står inför stora utmaningar. Vi ser dem. Låt oss resonera om dem i en nyanserad debatt. Men låt oss också se det goda. Känna lite stolthet över en stad med stor betydelse för Sveriges framtid.

Solen lyser in genom mina fönster och på tegelhuset här bredvid. Det ligger så nära att jag kan se grannarna göra iordning söndagsfrukosten. Här hemma har min älskade vaknat och både hunnit laga och äta sin frukost.

God morgon världen har hunnit fram till satirinslaget Public Service. Statsministern och rikspolischefen är där i imitatören Göran Gabrielssons mun. ”Det här var en väldigt väl genomförd intervju säger ”rikspolischefen” till satirprogramledaren Erik Blix. ”Jag tror vi snart kan ta bort avlyssningen av public service”.

3 tankar på “Därför begär vi replik på Expressen

 1. Göteborg kommer att växa och det beror på att staden med omgivningar är en tillväxtregion, en ekonomisk motor dör nya företag vill etablera sig. Arbetslösheten minska snabbare här och tillförsikten är enorm. Bara GP förskar svärta ner staden tillsammans med Vägvalet och deras ålderstigna grupp som gnäller över alla projekt vi ska köra i sta’n.

  Bostäder behöver vi oavsett om de som kommer till Sverige som flyktingar vill bo på västkusten eller inte. Stora områden avsätts nu för bostadsbyggande, planer spikas , bygglov söks medan surpuppor försöker stoppa eller försena projekten så länge som möjligt.

  1. “…Göteborg kommer att växa … (för) att staden är en tillväxtregion..”

   Men detta var ju ett cirkelargument om något!

   “..Bara GP förskar svärta ner staden tillsammans med Vägvalet och deras ålderstigna grupp som gnäller över alla projekt vi ska köra i sta’n…”

   Kom gärna med något KONSTRUKTIVT istället för att kasta “skit-h”!

   VAR skall alla dessa “flyktingar” bo ?
   VEM skall betala dessa bostäder ?
   VAD skall alla “flyktingar” arbeta med ?
   ( Att de skulle vara så oerhört högt utbildade och kvalificerade läkare, ingenjörer etc. torde vara en väl spridd myt som bl.a Tino Sanandijaj effektivt tagit hål på! )

 2. VARFÖR måste Göteborg växa ?
  VAR skall alla nya invånare bo någonstans ?
  Med VAD skall de arbeta ?
  VEM skall betala de nya bostäderna ?
  Från VAR skall alla de nya invånarna komma någonstans ?
  (skall vi “tömma” hela Dalsland och norra Skaraborg ?)

  Det tycks som om 60-talets “rekordplaner” körs i repris UTAN den minsta eftertanke, reflektion eller historisk kontext och kunnande !

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.