Då och då har de stått sida vid sida. Lundstedt och Samuelsson. Ibland snett bakom en ledande lokalpolitiker. Som här på bilden där du ser Håkan Samuelsson tillsammans med kommunstyrelsens dåvarande ordförande Anneli Hulthén.
De har pratat om vad Volvobolagen och näringslivet förväntar sig av Göteborg.
Vem ska kliva fram och ta det samtalet nu? Är det någon på den här listan?
För några år sedan fick jag förtroendet att leda en dialog mellan de ledande företrädarna för Göteborgs näringsliv och Göteborgs toppolitiker, det vill säga kommunstyrelsen. På agendan, då som nu: bostäder, skola, segregation och trygghet i en stad som behöver vara attraktiv.
Håkan Samuelsson hade sänt en kollega från Volvo Cars ledningsgrupp. Men AB Volvos koncernchef Martin Lundstedt fanns vid bordet.
Precis som SKF:s dåvarande vd Alrik Danielsson.
Sveriges största företag, ledarna för internationella koncerner, avsatte tid för att påverka Göteborgs allra mest besvärliga frågeställningar.
De var alla riktigt bekymrade.
Engagemanget var påtaglig. ”Vi bildar arbetsgrupper”, sa den ene toppdirektören spontant. ”Jag är med”, sa den andre och sträckte omedelbart upp högra armen ovanför huvudet.
Jag vet inte i vilken utsträckning kommunpolitikerna tog de utsträckta händerna. Politik är en mer trögflytande materia än företagande. Det är svårt att gå från idé till handling över ett konferensbord.
Men det engagemang som erbjöds från Göteborgs näringsliv borde ha varit enormt värdefullt för kommunstyrelsen.
De har goda skäl att engagera sig
Det finns en stark tradition av samarbete i Göteborg. Den brukar etiketteras ”Göteborgsandan” och har både positiv och negativ laddning.
Men ur den traditionen har det kommit en del gott vad gäller stadens utveckling. Och för utvecklingen av företag, business, jobb och skatteintäkter.
Det är en anledning till att storföretagens toppar engagerar sig lokalt. De vill påverka staden i positiv riktning generellt. För att det är bra för bolagens affärer.
En annan anledning är självklart att goda kontakter på lokalpolitisk nivå också ger möjlighet att påverka frågor som gynnar det egna företag direkt. Det kan var infrastrukturinvesteringar av olika slag, stadsbyggnadsfrågor eller tillstånd för etableringar av miljöstörande verksamhet.
Men oavsett om det beror på ett äkta engagemang för Göteborg, eller på ett snävt egenintresse, har näringslivstopparnas röster i det lokala samtalet stor betydelse.
Därför har det också betydelse vem som frontar i samtalet från det privata näringslivets sida.
Flera tomrum i den lokala lokalen
Nu kliver Volvo Cars vd Håkan Samuelsson ur den rollen. Han ersätts av skotten Jim Rowan. Det blir intressant att se hur stort engagemang han kommer visa för Göteborgs utveckling.
Volvo Cars bidrag till Göteborgs utvecklingssprång de senaste 6-7 åren går inte att överskatta. Därför lämnar Samuelsson stora skor att fylla.
Han är inte ensam om att lämna tomrum i den lokala lokalen efter sig.
Tidigare har göteborgaren Alrik Danielsson ersatts av SAS luttrade tidigare koncernchef Rickard Gustafson.
Astra Zenecas tidigare Sverigechef, göteborgaren Jan-Olof Jacke, bedriver numera sin opinionsbildning på nationell nivå, i rollen som Svenskt Näringslivs vd.
Andra näringslivstoppar med starka röster börjar bli till åren. Som om det nu skulle spela så stor roll. Här är ett helt gäng 70-plusare som är goda bevis för att födelseåret inte har ett dugg att göra med aktiviteten i näringslivet:
Carl Bennet, som också satt med vid näringslivsdialogen som jag berättade om, fyllde 70 förra året.
Dan Sten Olsson är 74.
Astra Zenecas ordförande Leif Johansson har också fyllt 70.
Detsamma gäller Collectors grundare Lena Apler, som är en stark och många gånger kritisk röst med stor synlighet i medierna.
Nya stjärnor håller på att tändas
Men det är klart att vi ser ett generationsskifte komma.
Den nya stjärna som lyser starkast är life science-entreprenören Erik Gatenholm, som grundade det snabbväxande bioteknikbolaget Cellink, numera en del av Bico.
Erik är 32 år.
Göteborgs startup-sfär är inte så stor och betydande som den kanske borde vara. Men här finns intressanta framtidsföretag som drar till sig en hel del kapital. Där utvecklas förstås också framtida tunga näringslivsprofiler. Här är några exempel, utan att jag har kartlagt hela Startupgöteborg.
Men vi ska nog hålla ett öga till exempel på 1928 Diagnostics vd och medgrundare Kristina Lagerstedt, kanske Anders Forslund, vd och grundare av elflygbolaget Heart Aerospace på Säve flygplats eller Jenny Johansson, medgrundare till Eyescanner.
Eller kanske Captarios mer erfarna vd och medgrundare Johannes Vänngård, som lyckats knyta upp några av världens största läkemedelsföretag i samarbeten. Captario har ett digitalt beslutsstöd som gör det möjligt att korta utvecklingstiden i komplexa läkemedelsprojekt.
Framtiden är fantasieggande och intressant. Men vilken plats tänker entreprenörerna ta på den lokala scenen? Det är knappast där deras fokus ligger.
I ledet bakom Håkan
Inom bygg och fastigheter finns förstås flera namn. Teamet Erik Selin och Ola Serneke påverkar just nu Göteborgs utseende och dynamik både finansiellt och högst konkret med sitt Karlatornsprojekt. Men det är inte personer som helt fyller ut Håkan Samuelssons skor. Även om just Serneke varit känd för att röra sig hemtamt i de kommunala korridorerna.
Landvetters tidigare flygplatsdirektör Charlotte Ljunggren har numera en roll som direktör för marknad och kommersiell utveckling på den växande flygplatsen. Hon har en plattform genom ett stort kontaktnät, rollen som ordförande i Västsvenska Handelskammarens styrelse och flygplatsens betydelse för näringslivet och Göteborgsregionens utveckling.
I Handelskammarens styrelse hittar vi också Jakob Torell, entreprenörsperson som är vd för fastighetsutvecklaren Next Step Group. I den rollen har han bland annat en tung roll i utvecklingen av det stora life science-center som växer upp i anslutning till Astra Zeneca i Mölndal.
Astra Zenecas nuvarande Sverigechef Katarina Ageborg är säkert också mycket angelägen om att politikerna på kommunal och regional nivå skapar rätt förutsättningar för life science-forskningen i Västsverige.
Listan kan förstås fyllas på med många fler namn. Men vem blir det från det privata näringslivet, som med lyskraft, nätverk och engagemang, kliver fram som en pådrivare för Göteborgs utveckling.
På den lokala arenan.
Men också på den nationella. I Stockholm. Och på den internationella.