Vi tar en titt på den tillträdande regeringens förhandlingsresultat från slottet Tidö. Här är tio tecken i Tidö-tiden.
1)
Vandel är veckans ord.
Betydelse enligt Svenska Akademins ordlista: Uppförande, levnadssätt. Senast aktuellt i samband med en Akademin närstående kulturprofil med utomsvensk härkomst och tidsbestämd vistelse på Skogomeanstalten. Nu skulle samma person antas kunna bli föremål för prövning om han ens ska få lov att bo kvar i landet. Förmodar jag.
2)
Empati.
Det är veckans bortglömda ord.
SAOL: Förmåga till inlevelse i andra människors känslor. När en tillträdande regering presenterar en uppgörelse om tuffare tag mot människor som söker skydd undan förföljelse och krig skulle empati kunna vara på sin plats. I dokumentet och i presentationen. Liksom en visad förståelse för att tuff politik alltid påverkar utsatta människors känsloliv.
3)
Godhetssignalering.
Det är veckans nedlåtande etikett på politiker, och vanligt folk, från vänster till höger som dristar sig till att uttrycka uppfattningen att ett samhälle behöver ta hand om sina svaga. Etiketten används till exempel i söndagens ledartext i liberala Göteborgs-Posten.
Det är en knäpp på näsan på folk som anser att det finns fler insatser än bestraffning som kan leda in människor på bättre vägar.
Politiskt korrekt ”PK” har fått en inverterad betydelse. Det finns alltid saker man inte bör säga i det offentliga samtalet om man önskar bli tagen på allvar. Men rollerna har blivit ombytta.
4)
Sött och salt
Det finns ett gäng godisaffärer runt om i landet som heter ”Sött och salt”. Men Liberalernas ledare Johan Pehrson menade nog inte att avtalet från slottet enbart innehöll liberalt godis när han drog till med detta uttryck om avtalsinnehållet.
Han menade nog inte ens att det fanns sura grejer i påsen (det kan också vara godis). Sannolikt var beskt smaken han var ute efter i sin beskrivning av dealen när han pressades efter de heta nätterna på slottet. Där han hade tvingats svälja ett gäng sådana piller. Ställd inför journalisterna hade besvärande svårt att förklara var de liberalt smaskiga smakerna låg i den påsen.
5)
Slottet
En bubbla, en rogivande isolerad miljö. Det vet vi alla betydelsen av, för ett lyckat grupparbete. Därför drog sig ett gäng på åtta pers undan till Axel Oxenstiernas vackra 1600-tals-slott Tidö utanför Västerås. Där förhandlade partiledarna och deras mest betrodda medarbetare fram en uppgörelse för Sveriges närmaste framtid
Bra drag där, för att etablera ett kamratligt förhandlingsklimat. Men ur ett kommunikationsperspektiv var det kanske inte så lyckat att sedan döpa avtalet efter just slottet från stormaktstiden. Den storslagna byggnaden är från en tid långt före vår demokratis födelse. Där fattades stora avgörande beslut på ett helt annat sätt än i vår tid.
Varför ska ett avtal alls heta något? Sådana namn kommer alltid att raljeras över.
6)
Tänkbart
Ett klokt väljarhuvud klarar av att rymma många fler tankar samtidigt, än bara en. Men många reaktioner på de där 62 sidorna politik, som det nya regeringsunderlaget presenterade i fredags, utgår från fastlåsta ideologiska positioner.
Det som avgående centerledaren Annie Lööf kallar för en ”liberal kraschlandning” och vänsterdebattören Göran Greider beskriver som ”en gravitationsvåg genom svensk politik” är för många andra, inte minst bland LO-anslutna män, ett löfte om att resolut ta tag i stora samhällsproblem.
Särskilt kriminalitet. Särskilt gängkriminalitet. Särskilt klaner som tror de står över lagen. Särskilt religiös maktutövning i ett sekulariserat Sverige. Särskilt förtryck av kvinnor i religionens namn. Särskilt utnyttjande av utländsk arbetskraft på gränsen till slaveri.
Det går att tänka på lösningar på de problemen – och samtidigt visa intelligens enligt punkt 2.
7)
Var finns stålarna?
Utredningar är inte löften om genomförande. I luntan från Rikskanslerns gamla slott finns ”utred” med i 182 olika kombinationer.
Ett exempel är Ebba Buschs flaggskepp i valrörelsen; att låta staten ta över huvudmannaskapet för vården från regionerna. Det är ingen enkel sak att genomföra. Det behöver utredas. En utredning skulle kunna göras med direktiv om att ta reda på HUR reformen ska genomföras. Men den här utredningen får direktivet att lista för- och nackdelar OM vallöftet görs till verklighet.
Det vill säga, visar det sig att nackdelarna är större än fördelarna sjunker KD:s valflaggskepp.
Sedan ska ju reformerna betalas också. Det frigörs en hel del pengar när det svenska biståndet till nödställda människor minskas, och M-löftet att sänka ersättningen från A-kassan gömdes undan i slottets källare.
Snart kommer även en budgetproposition. Men det väcker ändå tankar att ordet ”finansiering” bara finns med 13 gånger i slottsbulletinen.
8)
Smaklöshetens ansikte
SD-profilen Rebecka Fallenkvists fyllefirande i direktsändning på valkvällen visade sig inte vara det mest osmakliga i svensk politik 2022. ”Helg seger” förde associationerna till nazisternas hälsningsfras. Som av en händelse säljer den svenska vitmakt-rörelsen nu tröjor med denna fras.
En ny partikoppling till nazism var sannolikt inte särskilt välkommen för valets stora segerherre Jimmie Åkesson. Men det påverkade naturligtvis inte regeringsförhandlingarna på slottet. Sådant där händer ju hela tiden inom SD, och partiledningen är skicklig på att distansera sig.
Men då slår Fallenkvist till igen. Denna gång genom ett sociala-medieinlägg där hon beskriver Anne Frank som ”kåtheten själv”.
Den judiska flickan Anne Franks dagbok beskriver två år av skräck. Från gömstället i Amsterdam till döden i koncentrationslägret Bergen–Belsen.
9)
Klimatet får vänta
Klimat och Energi är ett av sex bärande kapitel i uppgörelsen på slottet. Fokus och klimatlöfte skiftas från förnyelsebart till fossilfritt. Det är en dramatisk omläggning av svensk energipolitik eftersom ordet fossilfritt öppnar för en storsatsning på kärnkraft. Det har varit en politisk stridsfråga i 40 år eller så.
Här satsar den nya fyrpartialliansen mycket politiskt kapital på att ny, till viss del oprövad, kärnkraftsteknik ska lösa Sveriges problem med energiförsörjningen och bidra till utsläppsminskningar enligt löftet från Paris.
Statliga kreditgarantier och löften om långsiktighet ska göra investeringar i kärnkraft mer attraktiva. Energibolagen är redan igång med sina kalkyler. Minskade subventioner ska däremot göra investeringar i vindkraft till havs mindre lönsamma.
En annan byggsten i den nya energiplattformen är att det blir lägsta möjliga krav på att blanda ut bensin och diesel med dyrare biobränsle. På så sätt kan bränslepriserna sänkas, enligt vallöftena.
På kort sikt kommer de svenska utsläppen öka, enligt Ebba Busch. Men på längre sikt. När kärnkraften är byggd och bilarna elektriska kommer målet att uppnås, uppger hon.
10)
Stormen var här – och blåste vidare
Vinden kom in från sydväst. Styv kuling och lite mer. Här ute på den lilla ön blåste det nyss 26 sekundmeter i en by som kom till oss utan vidare varning. Regnet piskade mot rutorna. Åskan mullrade. Blixtar lyste upp dagen som annars var mer lik natten. Öis spelade ny ödesmatch på Gamla Ullevi. Jag svepte en filt i varm ull omkring mig. Elpriset var den här timmen nere på 30 öre per kWh, inklusive avgifter. Vindsnurrorna stortrivdes.
Nu tittar solen fram. Filten åker av. Jag går ut till kanten mot Västerhavet. Där finns syre och utblick.