Göteborg lär få sina nya sjöstridskrafter

Göteborg kan räkna med ett nytt amfibieregemente från 2022. Allt tyder nu på att utökade försvarsresurser för Västkusten finns med redan i höstens försvarsproposition.

Det har varit knäpptyst om Göteborgs försvarsbehov, sedan försvarsminister Peter Hultqvist i mitten på januari talade vid den årliga försvarskonferensen i Sälen, och samtidigt uttalade sig för GP.

”Ett amfibieregemente ska förläggas till Göteborg. Det kommer jag att föreslå i förhandlingarna med de andra partierna och hoppas det finns med i en kommande försvarsproposition. Det måste vi försöka verkställa”, sa han till GP.

Därefter har alla räknat med att det militära skyddet av Göteborg och Nordens största export- och importhamn förstärks.

Men i de politiskt svåra förhandlingarna för att försöka nå en bred uppgörelse i riksdagen har fokus hamnat på helt andra delar av landet.

Enligt uppgifter som Dagens Nyheter har publicerat finns ett förhandlingsresultat mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna. På den listan finns nya regementen Kristinehamn i Värmland. ÖstersundSollefteå-Härnösand eller Falun, samt en utökning av Livgardet i Kungsängen.

Detta har skapat oro för att Västkusten åter prioriteras ner i det kommande försvarsbeslutet. Frågan är av yttersta vikt, inte minst för Göteborgs hamn som är sårbar både för angrepp från främmande makt och terrorattacker.

Men oron förefaller obefogad. Enligt en väl insatt källa finns det ingen oenighet om nyetableringen av Amf4 i Göteborg. Den kommer att finnas med i riksdagspropositionen.

Tystnaden om Göteborg i samband med förhandlingarna ska tolkas som att Amf4 aldrig varit ifrågasatt. De politiska stötestenarna har gällt andra saker.

Fortfarande återstår dock förhandlingar om hur mycket som ska satsas på försvaret efter 2025 – och vad som då prioriteras. Januaripartiernas ambition är att få med sig Moderaterna och Kristdemokraterna på den proposition som läggs under hösten genom att hålla öppet för fler förstärkningar i kommande period.

Amfibieförband är länken mellan armé- och marinstridskrafter. I den ingår små enheter, snabbgående båtar, minor, robotar och granatkastare. Enligt Försvarsmaktens egen beskrivning är det den främsta resursen i försvaret av Sveriges många kustnära skärgårdsområden­ – inklusive hamnar.

Älvsborgs Amfibieregemente, Amf4, fanns i Göteborg mellan 2000 och 2005, efter att det fasta kustartilleriet med KA4 avskaffats.

I Försvarsberedningens betänkande från förra året föreslås att en amfibiebataljon etableras på Västkusten. Den numerär som har nämnts för nya Amf4 är 400 soldater. Det är i samma storleksordning som den organisation som avvecklades för femton år sedan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.