Göteborg kan halka ur satsningen på försvaret – ryssarna siktas vid Vinga

När ryska flottan siktas vid Vinga ekar Göran Johanssons gamla råskäll på försvarsministern fortfarande mellan klipporna. 15 år efter det bråket är det tyst om Göteborg inför det nya försvarsbeslutet.

(UPPDATERAT)

Säkerhetsläget har skärpts, världen är stökigare än på länge och svenska politiska och regionala intressen fajtas om var de utökade militära resurserna ska placeras.

Då passar två ryska korvetter på att kränka svenskt territorialvatten utanför landets näst största storstadsregion.

De elva minuter som ryssarna tillbringade vid Vinga satte blixtbelysning på oskyddade nationella säkerhetsintressen.

Ryssarna befann sig i princip mitt i den stora farleden till och från Göteborgs hamn. Hela Sveriges och Nordens navelsträng pulserade under ryska militära propellrar.

Det är kanske ingen slump att nyheten om den ryska närvaron kommer ut just nu. Mitt i det politiska spelet om försvarets resurser finns det intressen som gynnas av publicitet i olika riktning.

Men det var bland annat med varningar för den typen av händelser Göran Johansson, legendarisk kommunstyrelseordförande i Göteborg, tog striden mot ÖB, dåvarande försvarsministern Leni Björklund och dåvarande statsministern Göran Persson.

Det var 2005, och han förlorade, men var långt ifrån ensam i kampen.

En i stort sett enig Göteborgsregion varnade för konsekvenserna av nedläggningen av Amf4 i Långedrag 2005.

Göran Johansson blev så förbannad att han lämnade sin plats i Socialdemokraternas verkställande utskott. Relationen med Persson var bottenfrusen för evigt.

Det är klart att vi i Göteborg kommer ihåg detta när detaljerna i den nya försvarspropositionen för 2021-2025 läcker ut ­– och ryssarna kör båt vid Vinga.

Propositionen blir resultatet av tuffa förhandlingar inom regeringsunderlaget, och ett jämkande för att om möjligt få oppositionens stöd.

Dagens Nyheter avslöjade nyligen vad de höjda anslag på 13 miljarder till försvarets ska användas till.

Kristinehamn i Värmland får tillbaka sitt artilleriregemente. Östersund, Sollefteå-Härnösand och Falun slåss om två nya infanteriregementen.

Därutöver utökas Livgardet i Kungsängen, flygvapnets Gripenplan försedds med nya robotar och marinen får fyra nya korvetter.

Det är de stora bitarna i höstens försvarsbeslut.

Göteborg?

Nämns inte.

När försvarsberedningen kom med sitt betänkande våren 2019 ingick ett konkret och motiverat förslag om att återupprätta slagkraftiga sjöstridskrafter i Göteborg.

Så här skrev man:

”Försvarsberedningen föreslår att amfibieförmågan bör stärkas och fokuseras mot sjöoperativ verksamhet. En utökad operativ förmåga krävs framförallt för att också kunna försvara Göteborg och Västkusten”.

I praktiken skulle det ske genom att dagens amfibiebataljon i Berga utanför Stockholm delas på två något mindre bataljoner. En på östkusten och en på västkusten.

Båda skulle förses med ett nytt luftvärnssystem.

Men i förhandlingarna inom regeringen försvann en hel del av den finansiering som försvarsberedningen ville se.

Och med den, möjligen också den utökade försvarsstyrkan i Göteborg.

Samtidigt pågår den politiska processen för att få propositionen genom riksdagen. Då krävs stöd från i första hand Moderaterna och Kristdemokraterna, som anser att det läggs för lite pengar på försvarets upprustning.

Den förhandlingen kan landa i en överenskommelse om att gemensamt jobba för utökade ekonomiska ramar efter valet 2022, rapporterar DN och citerar Centerns och Liberalernas försvarspolitiker.

Planen är att inrätta en ”kontrollstation” 2023 för att eventuellt tillföra mer pengar för perioden 2026-2030. Det är 35 miljarder kronor som saknas för att genomföra alla förslag från försvarsberedningen.

Om detta också kommer att innebära att försvaret av Göteborg och övriga västkusten prioriteras upp återstår att se.

Styrelsen för Göteborgs Hamn AB utgår från att det blir en ny amfibiegarnison i Göteborg. Det ses som en självklarhet efter de stora investeringar som har gjorts och ska göras i hamnen.

Dessutom finns det en ständigt aktuell hotbild, med risker för sabotage eller andra attacker.

Just nu efterlyser vi väl mest en stark röst som ekar mellan klipporna vid Vinga, som försvarar nationella och regionala intressen.

Heter han inte Johansson eller Hallberg, heter han kanske Josefsson.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.