Fem spaningar som ger lokala handeln nytt liv

En pendel svänger fram och tillbaka, men saktar ned lite för varje vända för att till sist stanna i mitten ­– om den inte tillförs ny energi. Här har jag spanat in fem tecken på att det även gäller e-handel och butiksdöd. Därför kommer jag själv att köpa min nya kamera på Götaplatsen.

Alla trender får en mottrend. Mer eller mindre stark. Mer eller mindre väntad. Mer eller mindre realistisk när den först kan skönjas.

Men så här i starten på den digitala köpfesten i svart vill jag berätta om varför många av oss snart kommer inse att det är bättre att gå till den lokala butiken – istället för att klicka hem prylarna med posten.

Det här bygger jag på högst personliga erfarenheter. Och då ska du veta att jag näthandlade familjens dagligvaror redan för 20 år sedan. Då var vi ett gäng digitala entusiaster som varje fredag beställde på webben, och sedan hämtade upp färdigpackade matkassar på baksidan av dåvarande Billhälls i Sisjön.

Billhälls låg tidigt i trenden. Men även andra större dagligvarukedjor och grossister gjorde trevande försök att få igång näthandel långt före Linas matkasse och mathem.

Men varken affärsmodellen, betalsystemen eller kunderna var mogna på den tiden. Pendeln slog tillbaka. Tjänsterna avvecklades, och konsumentpionjärerna återgick till att vandra runt med kundvagn, planlöst leta efter hyllan med den sista udda varan på inköpslistan, lasta upp alla varor på bandet, packa ner allt i kassar, bära ut till bilen med armar som blev långa och smala, bära upp i bostaden. Packa upp.

Nu har pandemin tillfört ny energi till pendeln. Många har upptäckt fördelarna med att få ihop-plockat och hemkört, istället för att viruskryssa mellan charken och grönsaksdisken.

Men det finns goda skäl att tro att det svänger tillbaka.

Spaning 1:

Dagligvarubutikerna är inte hotade

Nättjänsterna är bristfälliga. Därför är det enklare att själv gå till matbutiken.

När jag försöker lägga en beställning på någon av de två Ica Maxi-butiker jag normalt handlar på brukar alla bokningsbara tider för hämtning i affären vara slut. Nästa dag. Och dagen därefter.

Coops stora butik på Eriksberg har ett system där varorna plockas och kassarna ställs ut i kylboxar på utsidan av köpcentrat. Har du tur finns det lediga tider. Men ofta inte.

För en hundring går det att få hemkörning. Det är praktiskt. Men då förutsätts du vara standby i närheten av din ytterdörr under en halv dag då leveransen kan tänkas dyka upp när som helst.

Spaning 2:

E-handelns prisfördel är borta

Det här skulle kunna vara de lokala handels dödsryckning – ett sista försök att överleva den nya mördande konkurrensen. Men sedan internets prisjämförelse hamnade i varje konsuments ficka har priserna pressats även i de små fysiska butikerna.

Det har blivit ohållbart att lägga säljtid på kunder som klämmer, provar och frågar sig fram till rätt köpbeslut – för att sedan gå ut genom dörren och omedelbart lägga samma order på billigaste nätbutiken.

Många affärer kör nu med lägstaprisgaranti, eller så kallad matchning av onlinepriserna. Som kund plockar du upp mobilen och letar upp ett lägre pris när du ska betala. Sedan är det prutat och klart.

I våras köpte vi barnbarnets bilbarnstol på det viset. I somras våra nya sköna madrasser.

Spaning 3:

Personlig service vid köpbeslutet har stort värde

I dagarna släpper mitt kameramärke Fujifilm en ny modell. Det passar bra eftersom det är dags att uppgradera. Även mina fina, dyra objektiv passar den nya modellen. Det finns många fördelar, och några nackdelar jämfört med märkets premiummodell.

Allt det där går förstås att kunskapa sig till i det fenomenalt stora utbudet av tester och guider på nätet. Men det är en djungel av fakta och åsikter. För och emot. Pålitligt och oberoende. Eller sponsrat. Vem vet.

Då är det rätt skönt att knalla in till kameraaffären på Götaplatsen och få lite konkreta råd. Jag är ensam kund i butiken. På andra sidan en plexiskiva står en kunnig säljare som guidar mig rätt och sätter upp mig på förturslista med ett sms när första leveransen kommer.

Priset är detsamma som hos alla näthandlare. Servicen är bättre.  

Spaning 4:

Service efter köpet blir enklare

För några veckor sedan köpte vi en symaskin. Det är en speciell nisch, väl så komplicerad som kameramarknaden. De finns i prislägen från en tusenlapp upp till ett par hundra tusen. Helmekaniska eller datoriserade.

Först lade vi mycket tid på att göra nätresearch. Men det är en djungel av varianter och skillnader i prestanda. Till sist får man zooma in på ett par märken och modeller som man tror på, i en prisklass som känns bekväm.

När det var dags att köpa gick vi till en av ett fåtal symaskinsaffärer som finns kvar i Göteborg. Den här ligger på Övre Husargatan. Där blev urvalet ännu tydligare och enklare, tack vare förtroendeingivande säljare. Det provsyddes. Det diskuterades behov. Och det köptes.

Priset var även där detsamma som hos de billigaste näthandlarna. Rådgivningen ingick. Den nya maskinen levererades över disk.

Men den stora fördelen blev synlig när maskinen packades upp och testkördes hemma. Den fungerade inte. Irriterande nog.

En reklamation till nätbutiken brukar alltid fungera. Ångerrätt och returrätt är fördelar med e-handel. Men det är ett meck med telefonkö till kundtjänst, emballage och fraktsedel för returen och sedan väntan.

Besvärligt men ändå enklare, att åka tillbaka till Övre Husar, bli bra bemött i affären och åka hem igen med en sprillans ny maskin.

Ett annat av årets maskinköp gjordes efter samma princip om tillgången till personlig service i närområdet. Motorsågar är produkter med betydligt färre modellvarianter än symaskiner. Men det finns tillräckligt mycket för att det ska vara svårt att välja på nätet.

Skogstjänst i Bengtsfors behöver jag bara kliva innanför dörren för att innehavaren direkt ska förstå mina behov ­– och stora personliga begränsningar. Där finns också verkstad för framtida service och reparationer.     

Spaning 5:

Ingen gillar tomma butikslokaler

När citybutikernas tomma skyltfönster täcks med papp, och klassiska varumärken packar ihop, går något mer förlorat än bara omsättning, företag och arbetstillfällen.

Så där vill vi inte ha det i vår stad eller vårt samhälle. Det blir livlöst, grått och trist utan boklåda, skoaffär, klädbutik och järnhandel. Bara det är skäl nog för att återgå till fler lokala inköp.

Ett annat skäl ligger i megatrenden med ökad medvetenhet om klimatfrågor och konsumtionsmönster.

Det är inte hållbart med e-handelssystemets transportkedjor. Människor som köper skor i tre storlekar och skickar tillbaka två par gör inte jordklotet någon stor tjänst, om man säger så.

Närproducerat och ekologiskt är en stark trend både för livsmedel och kläder. Det finns förutsättningar för att bli det även för handeln i sig.

Men plånboken styr fortfarande

Det finns självklara motbilder till alla de här spaningarna. Digitaliseringen stoppar inte upp av någon sorts nostalgivåg. Matjättarna bygger ut sin service med fler hämttider och bättre villkor för hemleverans om kunderna vill det.

Kostnadsfördelarna för storskaliga e-handelsaktörer pressar priserna oemotståndligt mycket. Småhandlarna, med små volymer och höga lokalkostnader per sålda vara, har inte en chans att hänga med.

Just nu beställde för övrigt min fru ett par av sina favoritskor på nätet. Till halva priset.

Streamad musik har för alltid slagit ut cd-skivorna. Digital distribution kommer aldrig att ersättas av tidningarnas kostsamma budorganisation.

Men pendels rörelsemönster finns kvar. Den svänger från sida till sida. För att till slut stanna i mitten. Tills någon eller något puttar till den igen.

I somras handlade vi för övrigt ett par bokhyllor på nätet. Priset var bra och leveransen fungerade fint. Men bokhyllor… vi har ju konsumerat oändliga mängder digitala bokstäver på diverse skärmar och i trådlösa lurar de senaste 20 åren. Bokhyllorna rationaliserades bort när vi sålde huset och flyttade till lägenhet 2007.

Nu är de alltså tillbaka. Böcker med bokstäver på papper, med vackra pärmar och omslag. Drömmar och fakta. Löften och lukter. De är lika sinneskittlande som LP-skivor i vinyl. Barnbarnen älskar riktiga böcker. Lika mycket som de går igång på Babblarna på iPad.

Pappersböcker är som en vacker och välljudande violin, en riktig flygel, en Gibson Les Paul tillverkad i Nashville Tennessee, en trummis lite, lite i otakt – jämfört med den perfekta ljudbilden från en dator med en halväten frukt på locket.

Pappa och mamma hade förresten butik. Ur- och optik. På Redbergsvägen. De hade gillat den här texten.

4 tankar på “Fem spaningar som ger lokala handeln nytt liv

  1. Ett av de största problemen är att få fram nya butiksägare, vem vill i framtiden spendera så mycket av sin vakna tid för att bara jobba? Marginalerna blir mindre för butiken då “nätpriset” måste matchas, dock ska butiken ändå vara smidigare, mer “serviceminded” än näthandel. I butikens priskalkyl finns alla kostnaderna inbakade för att kunna betala löner, hyra, marknadsföring och det ger ett utpris på produkten, när inte den prispunkten nås så det finns en täckning för alla kostnader kan inte butiken överleva. Vem vill jobba under de premisserna? Hur kapitaliseras den lokala butiken i framtiden? Lokala butiker i orter med mindre än 100′ invånare blir ett minne blott.

    1. Ditt resonemang är verkligen inte svårt att följa. Det är en ojämn match där lokala handlare kommer att ha svårt att hävda sig. Till och med stora kedjor packar ihop och överger lokaler i bästa cityläge i de något mindre städerna. Otacksamt jobb att driva butik. Ändå vill vi som konsumenter att de ska finnas för oss. Jag har inte svaret på hur dett ska gå ihop.

  2. Bra spaning. Härligt att handla av kunniga människor. Bäst vi tar vara på det o handlar hos dem innan det är för sent.

    1. Tack Elinor! Det finns ett pris att betala. För att ha de mindre handlarna kvar. Men också genom att förlora dem.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.