Förlåt att jag stal ditt bubbel, koncernchefen!

Jag är baske mig ingen tjuv. Men ibland råkar jag stjäla. Av misstag. Och får stå vid skampålen. Som på en av Göteborgs mest mingligaste bakgårdskrogar på trendiga tredjelång en sommarkväll.

Verkligen pinsamt. Så pinsamt att jag drar mig för att berätta det. Men så här var det i alla fall.

Jag är sen till en träff med kompisarna M&K och B. Där sitter de vid det kullerstensostadiga bordet med var sitt glas och ser ut att ha så himla trevligt som bara de faktiskt kan ha.

Det är trängsel, full ljudvolym, afterworkigt och lite lagom innefolkligt.

Jag är både svettig och konstigt klädd. Väcker antagligen en del uppmärksamhet för att kragen på min piké är uppfälld.

Kanske kunde jag satt en ny klädtrend den kvällen, om det inte varit för den pinsamma bubbelstölden.

Några dagar tidigare hade jag tagit 14 stygn i nacken och såg ut som ett av Frankensteins misslyckade hobbyexperiment. Bättre med uppfälld krage.

Skynda dig att hämta ett glas! Baren ligger där borta, uppmanar vännerna M&K och B. Så jag hastar dit med min uppfällda krage och ber om ett glas vitt vin till enhetspriset hundra spänn.

Bartendern tittar slött på mig och säger: ”det finns där borta”. Hon pekar mot ett par bord med både tilltugg och vinflaskor.

Jag tycker förstås att det är ett ganska konstigt koncept. Ta först och betala sedan. Men ett ganska trevligt AW-upplägg, som säkert är innefolkligt på en nivå som jag inte kan föreställa mig i min höga ålder och mesiga anspråkslöshet.

Så jag går fram, ler vänligt, plockar upp en flaska ur en lämplig ishink och häller upp ett halvt glas. Någon fäller kommentaren ”gratis är gott” och jag undrar lite över hur den innefolkliga moralen egentligen ser ut nu för tiden.

Sedan kommer det fram en grabb, presenterar sig och vill ta i hand. Har aldrig sett honom förut. Trevligt, säger jag, och tänker att det är konstigt att folk kommer ihåg mig från tidningen så här många år efteråt.

”Vi har ju betalat för det där”, säger grabben och ber att få mitt glas med en uppsyn som om han aldrig sett något fräckare uppträdande i sociala sammanhang.

Det är då jag förstår att jag gått rakt in i ett företagsevent… Missförstådd och godtrogen. Bortgjord och smutskastad. Trasig i nacken och tjuvaktig. Som en gräshoppa tagen på bar gärning.

Kunde jag fälla upp kragen högre skulle jag göra det.

Mitt tama försök att förklara missförståndet i baren fungerar inte alls.

Jag ger honom glaset, går tillbaka till baren, lägger surmulet upp en digital hundring, får ett eget ärligt glas och går tillbaka till mina vänner som säger:

”Typiskt dig, du känner då alla. Var han trevlig?”

Vem då?

”Henrik Saxborn, vd för Castellum, ett av Sveriges största fastighetsbolag. Ni hade ju jättemycket att prata om!”

————

Rätt ord i fel tid

En del texter är mer feltajmade än andra. När hela Sverige har grillförbud, beroende på nivetvad, publicerar den lokala morgontidningen påpassligt sina bästa grillrecept. Två dagar i rad.

Men den lilla tabben är inget emot DN:s ledarkrönika signerad Lisa Magnusson som formulerade vad många nog tänker:

Nu har väl ändå Sommar i P1 kommit till vägs ände? Först den sköna vinjetten, sedan några personliga anekdoter, som genant nog brukar gå ut på att framhålla berättaren i god dager. Och sedan kommer den: tragedin. Det där hemska, hemska som sommarvärden bara lyckades ta sig ur tack vare sin enastående inre styrka.”

Texten i DN publicerades tyvärr samma dag som Tauba Katzensteins, 93, gripande program om sina erfarenheter av Förintelsen. Den som lämnades oberörd av hennes ord har kork i öronen, ludd i hjärnan, filt i ögonen och ett tomrum där hjärtat ska sitta.

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Förlåt att jag stal ditt bubbel, koncernchefen!

  1. Gunnar Lidman skriver:

    Det gjorde dubra Kenny

  2. Anders Högström skriver:

    En go story och ett allvarsord. Så känner jag igen min gamle arbetskamrat! Bra jobbat, Kenny!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.